Снимка: Getty images
fallback

Безспорното първо място в класацията на най-забравяните предмети от софиянци се заема от личните карти и тези за градския транспорт. Средно 20 документа за самоличност биват предавани в Бюро "Изгубени вещи" към Столичен градски транспорт всяка година, показа проверка на "24 часа". Най-често ги намират в метрото.

Второто място в класацията е за портфейлите и портмонетата. Всички с изключение на един са предадени в бюрото без парите в тях. На трета позиция са GSM-ите, но не от най-скъпите модели.

"Преди 20 години, когато бюрото се намираше срещу халите в центъра на столицата, нещата бяха други. Пристигаха купища пазарски торби, дамски чанти, буркани с туршия, дрехи. Е, хората имаха гражданско самосъзнание и предаваха всичко намерено. Сега почти нищо не ни донасят, откакто сме на площад "Възраждане", разказва Йорданка Русева от Центъра за градска мобилност.

В цялата история на бюрото единственият портфейл, върнат с парите в него, бил на възрастен мъж. Забравил го на гише за зареждане на карта за транспорт. Забелязала го служителка, а собственикът се появил само няколко часа по-късно да си търси 70-те лева.

Всички останали портмонета и портфейли пристигат празни, що се отнася до банкноти, и пълни, ако става въпрос за визитки, дебитни карти, лични документи.

Всичко, постъпило в бюрото, се записва прилежно в една раздърпана тетрадка - кой е донесъл предмета, кой го е взел и кога е станало.

Разбира се, намират се и купища безобидни неща като лупа, несесери с химикалки, пазарски колички, раници, козметика. Обикновено хората идват да си ги потърсят до 2-3 дни.

Документите остават 1 месец в бюрото. След това се предават в полицията. Други вещи обаче може да отлежат с години в касите.

Най-старата е пуловер – никой вече не помни откога е там, а и  пакет с всякакви лекарства от повече от 5 години. От 2 г. пазят и синя раница, пълна догоре само с хартия и найлон. Пак с такава давност се съхранява и смартфон с 2 извадени симкарти. Има и дебитна карта, ключове от секретна брава.

Никой никога не си е забравял детето. "Макар това да се случва в големите търговски вериги, но в софийския градски транспорт не е ставало. Ако пътуваш с дете и него не си го вземеш, та кое? То не е вещ и няма нищо по-важно", смее се Йорданка Русева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

Нищо не разбрах! : )

fallback