Снимка: Булфото

Задържаният за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново – Илиян Здравков, е психопат и има чертите на сериен убиец, обяви пред Нова телевизия криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Психопатите не могат да бъдат променени. Структурата на характера им е така, че тя не подлежи на промяна. Той не изпитва никакво чувство на вина, а същевременно е добър манипулатор и умее да манипулира, посочи експертът и допълни, че думите на задържаният мъж към репортерите: "Приличам ли ви на убиец" е типичен манипулативен въпрос.

Още по темата

По думите на доц. Стойчев, ако Илиян Здравков остане на свобода, има голяма вероятност той да извърши отново такова престъпление.

"Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Има престъпници, които могат да бъдат променени поведенченски и такива, които не могат. Това е работа на хората, които са занимават с тези проблеми", категоричен бе експертът по криминална психология.

Според него никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец.

"Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени", допълни той.

"Всички серийни убийци имат психопатни черти, но не всички хора с психопатни черти могат да са серийни убийци", категоричен бе Стойчев и отново допълни, че има много психопати, които не извършват престъпления.

Зам.-ректорът на Академията на МВР призна, че сред специалистите има сериозен спор, дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените лица или там просто тези хора биват отделяни от обществото, за да не извършват нови престъпления.

Криминалният психолог коментира и друго убийство, шокирало страната в началото на месеца и извършено от 15-годишно момче от ромски произход в Правец. Тогава група младежи пребиха до смърт човек в центъра на града, след като им направил забележка да не се държат неуважително към минаващите жени.

"Проблемът с ромите и тяхната социализация е много по-сложен. Той генерира отдръпването им от останалите общности в България, като морал и ценности. Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях", посочи експертът.

Той призна, че особено що се отнася до уличните грабежи и тези престъпления, които са по малките населени места и където живеят стари и самотни хора, действително болшинството  извършители са от ромски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase