Ваньо Шарков. Снимка: архив, БулФото

Повечето бити спешни медици не са подавали сигнали в полицията и оттам идва разликата в данните на МВР и здравното министерство, обясни зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Още по темата
ДПС обяви, че регистрираните нападения в МВР са 17, а по данни, събирани от спешните центрове в страната, са 227 за миналата година. Вчера Лютви Местан поиска оставката на здравния министър Петър Москов за „непригодност“ и заплаши с вот на недоверие, ако тя не стане факт.

Шарков подчерта, че вярва на колегите си от Спешна помощ, „не на  г-н Местан, че е толкова загрижен за тези неща, за които говори”.

„Когато г-н Местан обвинява здравния министър Петър Москов в лъжа, обвинява в лъжа всички онези, които работят в центровете за Спешна медицинска помощ”, допълни той.

Зам.-министърът попита защо ДПС поставя въпроса именно сега, след като имат данните на МВР от 17 декември.

„Това дали някой ще сезира органите на МВР за това, че е нападнат, е негов личен избор. Искаме те да го правят, за да има в максимална степен съвпадение между статистиките от двете страни”, поясни той.

Шарков беше категоричен, че политизирането на въпроса не решава проблема.
 
„Интересно ми е кой на чия страна е в този конфликт? Статистиката на МВР и нашата статистика са верни, въпросът е какви мерки се взимат и защо едва сега”, посочи зам.-министърът.

Д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че всички са на страната на лекарите, защото дори един случай на нападение е огромен обществен проблем.

Той обаче посочи, че в изказването си пред парламента д-р Петър Москов е говорил за „регистрирани” случаи на насилие над лекари и нарочно е заблуждавал, че към онзи момент те са 225, по-голямата част извършени от роми.

„Отговорността е лична, няма колективна отговорност. Няма такъв случай вината на отделни извършители да бъде прехвърлена върху цял един етнос”, заяви д-р Адемов.

Според него министърът си позволява език на омразата и ксенофобско отношение.

„Заявихме, че ще имаме нулева толерантност по отношение на езика на омразата”, подчерта Хасан Адемов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase