Снимка: Булфото, архив
fallback

По всяка вероятност през февруари ще ни засегне грипният щам "Тексас", обяви акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН и председател на Българското микробиологично дружество.

Този щам засяга по-сериозно възрастните хора, хронично болните и децата. Другите два очаквани щама през зимния сезон са "Калифорния" и "Масачузетс", уточни здравният експерт, цитиран от БТА.

Акад. Гълъбов посочи, че ваксината е най-добрата превантивна мярка срещу грип, но напомни, че за да може организмът да "разгърне" имунитет, са необходими близо 20 дни. По думите на експерта друга добра предпазна мярка срещу болестта е приемът на имуностимуланти.

Специалистът напомни, че е добре в следващите 2 месеца да се избягва контакт с болни, както и места, на които се събират много хора. Необходимо е и поддържане на добра лична хигиена.

Грипът започва с рязко начало - втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица поради дихателната инфекция,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Вили

преди 9 години

Умишлено се пускат всички зарази и грипове......за да може фармацевтичните компании да печелят с долнопробните си лекарства. А някой замислял ли се е за децата ни какво може да им причини един грип. Никой не мисли за тях.....какво ги интерсува че това дете е било хоспитализирано и е минало през един куп мъки......или че друго е починало от този ОТВРАТИТЕЛЕН ГРИП ЗАРАДИ ПЕЧАЛБАТА НА СУЛЮ И ПУЛЮ. Иде ми да се изплюя на такива хора в лицето.!!!

8

kru

преди 9 години

пфу!ф на позитано се надявахме да е щам Москва, но уви. другарЕте ще се постараят за летото! аман от хамериканцие

7

Анонимен

преди 9 години

ИНТЕРЕСНО...., ВСИЧКИ НОСЯТ ИМЕНА НА АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ.ВСЪЩНОСТ САЩ ПО ПРИНЦИП СА ЕДНА ГАДНА ЗАРАЗА.

fallback