Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase