Снимка: архив Булфото

Просветният министър Тодор Танев изнесе необичаен урок на ученици от Враца по време на посещение в местното училище „Христо Ботев“. Видео с изказванията му загря социалните мрежи. В него се вижда и чува как министърът на образованието казва, че руският учен Михаил Ломоносов не е направил нищо особено, писателят и учен Асен Златаров също не е „нищо особено като учен“. Химикът Фредерик-Жолио Кюри пък просто бил мъж на дъщерята на Мария и Пиер Кюри.

Още по темата
„Кой е най-голям от тия, които са там?“, пита министърът учениците, посочвайки портретите на няколко учени на стената.

И разяснява: „Ломоносов е сложен наужким. Той не е направил нищо особено“, казва Танев, а думите му са посрещнати със смях от учениците. „Така е, факт, нищо особено“, довършва министърът.

„Последният вдясно също нищо не е направил“, казва Танев, сочейки портрета на Асен Златаров. „Той просто е ходил до Съветския съюз, когато тук е било фашизъм, и е казвал, че е много хубаво работническо място. Иначе като учен не е нищо особено“, продължава урокът на министъра.

След това той обяснява на децата, че най-големият учен е Мария Кюри, която два пъти е била нобелова лауреатка. Отдава дължимото и на съпруга й – Пиер Кюри. След това изразява възмущението си от учения Фредерик-Жолио Кюри. „Той е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо е взел името Кюри тогава? За да се фука с това. Пълна нула като учен. Но е бил в „Ало-ало“, той е бил от съпротивата. По политическа причина му се е отворило та чак спирка на метрото“, казва министърът. Преди това той припомня, че в София има метростанция на името на Фредерик-Жолио Кюри.

„Да знаете, че истината не винаги е написана, както трябва“, заключава министърът.

Той провежда и кратък урок по история на учениците във Враца, припомняйки им, че Чърчил е отговорен за една от най-големите бомбандировки над града.

„Някой от Враца да е правил нещо лошо на Островите?“, пита той децата и след това ги съветва: „Дръжте се както се държат маджари, евреи, арменци – докрай. Както те са докрай с нас. Докато не омекнат.“.

Министърът съветва учениците да учат най-напред английски. На второ място обаче те не трябва да забравят и българския, защото „адски ще ви липсва, когато се разпръснете някъде“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase