Снимка МВР
fallback

Полковник Красимир Петров заяви, че на мястото на трагедията в Горни Лом са видели пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество. Пред Нова телевизия той обясни, че към този момент няма достатъчно доказателства, на базата на които да се даде категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него.

Вчера той заедно с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива в завод "Миджур“. Според експертите взривното вещество е било от 3 до 5 тона. По думите на полк. Петров, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

Oще по темата
На въпрос какво се има предвид под „човешка грешка”, експертът обясни: „В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и оттам може да тръгне взривът.”
 
Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, смята полковникът.
 
Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар.
разрешение за утилизация, там има разрешение за производство. Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

яснота

преди 9 години

Вината е прекомерна алчност!!!

77

турчин

преди 9 години

Вечна им памет на починалите. Пак няма да има виновни и след години пак ще се случи дано да не съм прав и ще чуем същите приказки. Питам се докога.На времето в Ирано-Иракската война имаше на година по малко жертви отколкото по-пътищата в България. С тези управляващи няма да се решат проблемите. Няма морални независими държавници. Това е проблема на страната.

76

Георги да 87

преди 9 години

До до 83Аз съм възпитан човек и мога да говоря кротко, но... до определени граници. Ти, гов*ьо ги премина! Не съм руснак, в кръвта ми има едво 1/32 македонска кръв и то от Овче поле, близо до сегашната граница. А ако бях руснак, за секунда нямаше да се срамувам - това е велик народ, наш братски народ, Освободител. Е, знам руски, някои изрази по-добре от средностатистически руснак. Знанието на език е богатство, *** неграмотно. Говоря английски и немски, разбирам добре повечето славянски езици

fallback