Снимка: МВР

Работната версия за инцидента в с. Горни Лом, при който бяха взривени два цеха за боеприпаси, е голяма човешка грешка - на много хора. Това съобщи в сградата на община Горни Лом окръжният прокурор Маруся Илиева след направения първи оглед на мястото на инцидента, цитирана от БТА. В брифинга участва и Андрей Цветанов - ръководител на отдел в Националната следствена служба.

Още по темата

Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти.

Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди
експлозията. Взети са показания и от направилите снимки от безпилотния самолет. Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка".

От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, каза Илиева.

В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари.

Следователите са открили биологични останки, които могат да помогнат при разпознаването на жертвите, открита е и обувка.

Работим на близо 500 кв. м, разрушенията са невероятни, заяви Андрей Цветанов.

Втората версия за инцидента е за нарушаване на правилата на охрана на труда.

При днешния оглед на мястото са открити четири кратера. Единият е с големина 6 метра, другите са с размери около половин метър. Пейзажът на мястото на инцидента е близък до лунен, каза Андрей Цветанов.

Заради сериозността на инцидента с разпореждане на главния прокурор Националната следствена служба е ангажирана с разследването. Образуваното досъдебно производство се наблюдава от Окръжна прокуратура-Видин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase