Снимка: Архив, Булфото

Все повече пациенти подават жалба заради рушвет и грубо отношение от лекари, сестри и санитари до изпълнителната агенция "Медицински одит", позната като медицинската ДАНС. Това показва справка на агенцията за две години, изготвена по молба на "Труд". 9% от оплакванията на болните българи през 2012-а са били за дадено нерегламентирано плащане, а тази година процентът им стига до 12 на сто. Доста от броилите рушвет дори не смеят да сигнализират отговорните институции, тъй като животът им или този на техните близки е в ръцете на лекарите.

Абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени да плащат за лечението на старите, болните и бедните, не е работещ, коментира в "Сега"проф. Георги Петров, икономист. Той лансира идея за нова здравноосигурителна система, основана на следните общи принципи: Здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работника и работодателя, се внася по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд. Титулярът на сметката използва наличните средства по нея за покриване на своите и на семейството разходи за лечение и профилактика. Той сам решава как да плаща медицинските си разходи - чрез превод от личната си сметка или като закупи здравна застраховка за пакет основни заболявания. Остатъкът по личната медицинска сметка се наследява.

Здравното осигуряване (или застраховане) на недееспособните и социално слабите лица се осъществява чрез вноски от бюджета в съществуващата НЗОК. Държавните и частни здравни заведения са самостоятелни и равнопоставени стопански субекти, които се конкурират с качеството и цената на медицинските услуги.

Реставрацията на кадрите на ГЕРБ превзе и държавните фирми, акцентира "Сега". Служебният кабинет вече уволнява и в университетските болници и регионалните инспекторати по образованието. На верни на ГЕРБ кадри са решили да разчитат почти всички министерства. Показателна в сектор икономика и енергетика е последната рокада в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". В регионалното министерство възстановяването на стари кадри на ГЕРБ на ръководни позиции стана във важни звена от административния апарат. Само няколко дни след като седна в креслото на служебен вътрешен министър, Йордан Бакалов тихомълком направи ключови промени. Голяма част от новите шефовесе представят за близки на бившия министър от мандата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Държавата да блокира всички активи, които пряко или косвено са закупени с кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). За това настояха в отворено писмо до медиите от комитета на вложителите на трезора, създаден на 19 август т.г., пише "Монитор". Тези активи са закупени с нашите вложения и средства, затова имаме пълното основание да искаме такава мярка, пишат още те и напомнят, че комитетът вече обединява повече от 500 клиенти на КТБ.

Според вложителите в трезора поставянето на банката под спецнадзора на БНБ засяга съдбата, работата и съществуването на над половин милион българи. Управителят на БНБ Иван Искров заяви: Чакаме следващия парламент, за да се реши казусът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase