Андрей Пантев. Снимка: архив, БулФото

Всеки, като слага в избирателната урна бюлетината, свещенодейства. Да мисли преди да я пусне, а не след това, призова историкът проф. Андрей Пантев в интервю за БТА.

Той е категоричен - не може вечерта да гласуваш, а на сутринта да кажеш:"Ама не исках така”, защото това е неграмотност, не незрялост.

“Не може един лидер, определен първоначално от народа като бог, след това да бъде определен от същия народ като нищожество. Не бива принципът "Осанна! - Разпни го!" вечно да бъде възпроизвеждан по нашите земи”, убеден е историкът.

Противопоставянето е губещо за всички - надявам се, че разумът, добронамереността ще надделеят, каза още Андрей Пантев. Според него по кой път ще тръгне страната ни зависи не толкова от външни сили, колкото от самите нас.

По думите му на България не се получава отстояването на интереси в ЕС, защото никога не сме били последователно независими.

“Стамболов е нашето изключение, не е правило. Винаги е имало хора, които от русофили стават туркофили, от туркофили - русофили и от русофили - астрофили и това е една от най-мрачните негативни черти в нашия национален характер. Ние не сме устойчиви като предпочитание към една или друга съюзническа сила, независимо дали е велика сила, или съседна балканска страна”, изтъкна той.

По думите му нашите партии се радват, когато противната партия в Брюксел или в Страсбург губи. Какво българско има в това, попита риторично той.

На въпрос нуждаем ли се от втори Стамболов, проф. Пантев отговаря: "В момента ни трябва водеща личност, която да съчетава почитта към Европа, която никога не е отсъствала у България, и поведение, запазващо българския ни идентитет".

Историкът подчерта, че защитата на българските национални интереси означава съобразяване, а не непременно противопоставяне.

“Общ минус на ЕС е, че там като че ли надделяват националните квоти, проекти и накрая става дума за интереси. В една коалиция интересът е общ и един евродепутат е посланик на всяка страна-членка. За съжаление, не виждаме такова нещо и затова има такъв скепсис спрямо бъдещето на ЕС. Той се оказва едно събрание на нации и на държави, които обаче имат съвсем различна визия за бъдещето на Стария континент и реално Европа, въпреки наличието на съюз, не е обединена”, допълни проф. Пантев.

По думите му България винаги е била в опашката на европейската класация, което не е унизително. “Това, което най ни е успокоявало, беше нашето културно самочувствие, нашето различие - езиково, литературно и прочие. В момента, ако и това загубим, значи губим всичко”, смята историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase