Снимка: архив, БТА

Под голяма снимка на първа страница, отразяваща разстроеното лице на гражданка от Мизия, "Труд" констатира: "Мизия- кошмарът продължава!" Месец след наводнението гражданите на Мизия са напълно отчаяни. Складовете на БЧК са празни, свършили са помощите за бедстващите. Налага се хората сами да плащат за разчистването на руините. При наводнението на 2 август двама се удавиха, а 10 души в следващите дни починаха от инфаркт. Маруся Иванова, работеща в службата за социално подпомагане в града, изразява възмущението си пред ежедневника: "Истината за Мизия трябва да се разбере! Градската управа иска да изкара наводнението като природно бедствие, а това беше авария на водоеми. Не се вземат никакви мерки, за да не се повтори трагедията пак!"

"Дума" днес коментира действията на служебния кабинет и неговите министри. Българската социалистическа партия категорично отхвърля подхода на служебното правителство по подготовката на позициите на България за предстоящото заседание на Съвета на НАТО на 4-5 септември, както и неговото намерение да използва за целта документа "Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана", се казва в становището на социалистите.

От БСП са категорични, че министърът е превишил правомощията си, предлагайки на кабинета "един скандален, ненужен и компрометиращ държавата документ". "Подобна разработка надхвърля политическия капацитет, задачи и хоризонт на кабинет, назначен от президента, а и от никъде не следва необходимостта от подобен документ за срещата на НАТО в Уелс", допълват от БСП.

Социалистите настояват на срещата българските представители да се придържат единствено към приоритетите, съдържащи се в утвърдената от парламента Стратегия за национална сигурност. Те не приемат предложения за превъоръжаване да правят хора, които имат "принос" за отслабване на отбранителните способности на страната.

Проектът на здравното министерство "Спри и се прегледай" претърпя пълен провал, обявява "Сега". На фона на тежкото състояние на профилактиката в България и вечния недостиг в здравния бюджет програмата с европейско финансиране изпълни само на 13% заложените цели. Едва толкова е делът на хората, които успяха да преминат прегледи за риска от три вида онкологични заболявания от първоначално замисленото, показва справка, предоставена от МЗ. Програмата приключва през октомври и срокът й няма да бъде удължен.

Повече от 5 години не стигнаха на здравните чиновници да организират прегледи на 400 000 българи, платени с европейски пари. Общата сума за проекта беше близо 20 млн. лв. Договорът беше подписан през май 2009 г. от здравния министър в тройната коалиция Евгений Желев. Работата по програмата обаче започна едва през май 2013 г., когато беше пуснат националният скринингов регистър и системата за информиране.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила, реши Софийският окръжен съд. Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица. Както "24 часа" съобщи, миналата събота Софийският окръжен съд върна на държавата и двореца "Царска Бистрица".

"Атака" информира: "Сидеров стартира кампания срещу US базите у нас". Инициирана е и подписка в цялата страна срещу американските бази, за които САЩ не плащат нито стотинка. Националистите издигат искане за оставка на военния министър Велизар Шаламанов, който според тях се опитва да вкара България във война.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase