Снимка: БТА, архив

Предстоят промени в бордовете на 3-4 големи  болници, съобщи по bTV служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Сред тях той посочи Онкологията в София и болницата в Бургас.

Още по темата
„В правото на министъра на здравеопазването е да назначава там хора, които ще защитават интересите на държавата и на които има доверие. Това са служители на здравното министерство, а не са хора, които продават нещо на Женския пазар“, мотивира се той.

Ненков обясни, че предишният здравен министър Таня Анреева е назначила  в бордовете на болници хора от политически си кабинет, които трябва да си тръгнат с нея.

Служебният министър обаче отказа да каже дали има нарушения във ведомството от страна на Таня Андреева,.

„Текат проверки, следващата седмица ще кажа, не бива да говоря по схемата „една жена каза“, лаконично коментира той.

Ненков призна, че предварителните данни показват, че бюджетът на Фонда за лечение на деца е изчерпан. Заради това днес ще се срещне с финансовия министър, за да поиска средства от него, но отказа да се ангажира с прогноза колко ще даде Румен Порожанов и дали изобщо ще отпусне нещо. 

„Бюджетът на фонда, заложен в началото на годината, е бил 5 милиона лева, сега тече проверка, защото всички пари са похарчени и трябва да се види на кого е помогнато, дали са купувани от фонда консумативи, които се плащат от НОЗК“, разясни Ненков.

Той съобщи, че вчера следобед е върнал начело на Фонда  уволнения от Таня Андреева Павел Александров.

„По време на неговото управление фондът е работил по релси. Той може да оптимизира разходите, ако успея да измоля от финансовия министър пари, отивам с голяма кошница, пък ще видим той какво ще сложи вътре“, коментира здравният министър.

Според него вероятно ще се наложи и смяна на обществения съвет на фонда.

„В Спешна помощ има съмнения за нарушения в обществени поръчки, но повече подробности ще мога да дам другата седмица. Пример не мога да дам, но има вероятност да се спрат ремонти на спешните отделения в страната. Те ще бъдат направени по прозрачен начин“, съобщи още Ненков.

Той потвърди връщането на работа в Спешната помощ- София на директора Георги Гелев, когото Андреева опита да смени, но не успя, защото той излезе в болнични.

„Не го връщам аз, просто болничният му изтича и той се връща на работа. Готов е за работа, ще има сили да работим заедно и да измислим умни начини да помогнем на колегите, ще бъде гледан под лупа и той го знае“, коментира служебният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase