Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев представи състава на служебния кабинет, който ще управлява страната в следващите месеци и ще подготви предсрочните парламентарни избори, насрочени за 5 октомври. Investor.bg се допита до анализатори какви са първите предизвикателства и с какво трябва да се заемат служебните министри.
Според представителите на бизнеса първата работа на правителството са спрените европейски фондове. На новите министри обаче предстои и тежката работа около Бюджет 2015 година. Предизвикателство за тях ще се окаже и изпълнението на бюджета за тази година, прогнозират икономистите.

Камен Колев: “Размразяването” на спрените европари – приоритет за кабинета

Бизнесът смята, че “размразяването” на спрените пари по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие” трябва да е приоритет за служебното правителство. Заради “замразените” пари се забавиха плащания към бизнеса и се стигна до просрочия, коментира пред Investor.bg зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

По думите му най-засегнати от спирането на парите по двете оперативни програми са строителните фирми и доставчиците на медицински продукти, които вече нямат свободни средства. Друг приоритет на служебния кабинет трябва да е Споразумението за партньорство с Европейската комисия (ЕК) и продължаването на работата по оперативните програми, коментира Колев.

Що се отнася до заявената от президента Росен Плевнелиев ревизия на държавния бюджет в първите дни на бъдещото 43-то Народно събрание, Колев посочи, че организацията поддържа становището си, че не бива да се използват държавни средства за спасяването на банки, визирайки казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Според него, ако е невъзможно да се активизират постъпленията в хазната, така че да се навакса изоставането от началото на годината, ще трябва да се ревизират разходите.

По думите на зам.-председателя на БСК, както всяко ново правителство, и това се посреща с нови надежди, което в известна степен вероятно ще внесе някакво спокойствие в страната.

Калоян Стайков: Първата задача на служебното правителство е справянето с непредвидения бюджетен недостиг

Правителството първо трябва да вземе мерки за справяне с непредвидения бюджетен недостиг, което трябва да стане основно чрез рязане на неефективни разходи и след това да оцени потенциалните рискове и да се подготви за справянето с тях, смята икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Още по темата
За него първото предизвикателство на служебния кабинет ще е да направи оценка на дупката в бюджета и предприемане на мерки за преодоляването ѝ, за да бъде постигната фискалната цел за годината.

„Това означава рязане на разходи, по възможност неефективни, а не с определен процент на всички харчове, както и мерки за подобряване на събираемостта на приходите“, посочи икономистът пред Investor.bg. Той коментира още, че рязането на разходи ще е още по-сериозно предвид гласувания вчера допълнителен трансфер за НЗОК в размер на 225 млн. лева.

На следващо място е необходим анализ на състоянието на другите сфери, в които държавата оперира, като електроенергетика, транспорт, администрация, социална политика и т.н. и да се оцени финансовото състояние на държавните и общинските компании, препоръча още експертът. Трябва да са ясни потенциалните рискове и да е ясна поне приблизителната цена за справянето им, в случай че се реализират, обясни още Стайков.

„Последната година и половина сме свидетели на сериозно социално напрежение и е възможно натискът върху новия министър за повече социални разходи да е голям“, допълни още експертът. Той обаче не очаква Йордан Христосков да се поддаде на популистки политики, тъй като той е експерт, а и самото правителство е експертно. Стайков посочи, че важното за един министър е и да е добър администратор, както и добрата му работа със заместник-министрите.

„Предполагам, че работата на социалното министерство в следващите два месеца ще бъде в посока оценка на състоянието на социалните системи, рисковете и предприемане на стъпки за повишаване на ефективността на публичните разходи“, допълни експертът и посочи, че това ще е още по-важно предвид очакваните съкращения на разходите в министерствата.

Боян Дуранкиев: Служебният кабинет трябва да се справи с изпълнението на бюджета за тази година и Бюджет 2015

Заявената от президента ревизия на финансите на държавата означава, че както всяко ново правителство, така и сегашното ще направи оценка за изпълнението на бюджета към този момент. Следващата задача е да се подготви бюджетът за 2015 г. Това каза пред Investor.bg икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той очаква с внасянето на Бюджет 2015 в следващото Народно събрание да бъде внесен проект за ревизия на средствата за тази година, но тя да е свързана с неголеми корекции по отделни пера и да е в обем например около 100 – 200 млн. лв. заради по-високата динамика на икономиката през летния сезон и към края на годината.

"Само парламентът може да актуализира бюджета", припомни той.

По повод критиките на държавния глава за това, че в условията на две замразени оперативни програми няма разплащания към строителните фирми, икономистът каза, че през 2013 г. ОП „Околна среда“ беше замразена, но заради пропуски, допуснати при управлението на ГЕРБ. Проф. Боян Дуранкев твърди на база данни на Министерството на финансите, че сега по блокираните програми има разплащания към бизнеса, но с около 40 дни закъснение, което затруднява фирмите, а при ГЕРБ е било нещо обичайно за работата по проекти да се плаща с 3 до 6 месеца закъснение.

Най-важно е служебното правителство да се фокусира върху НАП и митниците, като така приходите могат да бъдат увеличени с 10 – 20%. Според него в условията на служебен кабинет трябва да се предвиди и рискът част от бизнеса да се пренасочи към сивия сектор.

„Да се надяваме, че това ще бъде един некорумпиран кабинет“, каза в заключение Дуранкев.

Иван Нейков: Служебният кабинет ще се изправи пред предизвикателството за подготовката на Бюджет 2015

За социалния експерт Иван Нейков най-сериозното изпитание за служебното правителство ще бъде задачата му да подготви държавния бюджет. Той посочи, че хора, които никога не са работили в такава насока, ще трябва да се заемат с това., защото „не е възможно бюджетът да бъде съставен от ноември за декември“, т.е работата да бъде оставена за следващото правителство.

„Отговорността за тези хора ще бъде много по-голяма, отколкото ни се вижда на първо време“, обясни експертът пред БНТ. Той посочи, че Георги Близнашки е юрист и никога през живота му не му се е налагало да изготвя държавен бюджет. „Точно ще го научат и мандатът му ще свърши“, допълни още Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase