Част от подсъдимите имами. Снимка: архив, Reuters
fallback

Висшият мюсюлмански съвет защити осъдените 13 имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членуване в нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф ал Ислями".

Както Dnes.bg вече съобщи, на 19 март Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите и отсъди една ефективна от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала "Изток", и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими бяха присъдени глоби от 1000 до 5000 лева.

Oще по темата
В декларация мюсюлманската организация твърди, че "не смятат за справедливо наши съграждани да бъдат обвинявани за религиозната си дейност, тъй като това е конституционно гарантирано право".

Според тях тълкуването на канонични постулати от светски институции е грубо вмешателство в религиозните дела и неестествено за демократичните устои на страната.

"Декларираме, че подкрепяме нашите съграждани, колеги, братя и сестри", заявяват от Висшия мюсюлмански съвет и посочват, че категорично не приемат твърдението, че с действията си имамите са застрашили националната сигурност на България.

"Българските мюсюлмани, чиито религиозни представители са и част от осъдените, винаги са били, и са миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото", се посочва в документа, цитиран от БТА.

От Висшия мюсюлмански съвет заявяват също, че са силно притеснени, че с подобни актове се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание.

В декларацията се посочва също, че "никога в нашата история духовници от което и да е изповедание, какъвто е случая с нашите служители, не са изправяни масово пред съд с обвинения свързани с тяхната религиозна дейност".

От мюсюлманско изповедание заявяват в заключение, че се надяват на компетентно, независимо и справедливо
решение от българската правораздавателна система на следващите инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 10 години

Разбира се, че представителите на "българската правораздавателна система" са справедливи и обективни - биха приели рушвет от всеки, без оглед на цвета на кожата или религията.

48

Анонимен

преди 10 години

Този имам Муса няма интонационната характеристика на българския език,каквато обикновено имат хората родени в България дори ,когато говорят друг майчин език.Човекът не е роден тук.Моята теза е,че най-голямата вина е на жените ислямистки,защото жертват съзнателно свободата си.Ислямът успява сред бедните,които имат нужда от помощта на общността си ,нямат доходи за да са независими и най-важното-нямат образование,което да ги приобщи към съвременното общество.

47

Анонимен

преди 10 години

Кризата в обществото е глобална:икономическа,демографска,социална,нравствена.В криза избояват всякакви алтернативни идеи,каквато е и реставрацията на исляма.Факт е ,че има нравствен дефицит,който умелите психологически лидери,в това число и религиозни,използват за да манипулират хората.Необходимо е всички да положим усилие да бъдем нация.Според мен съвременните норми на общуване,считащи,че емпатията,а не симпатията между хората е достатъчна ,са абсолютно погрешни.

fallback