Снимка: Reuters
fallback

Прогнозите за рязко нарастване на имигрантския поток от България и Румъния след премахването на ограниченията на трудовия пазар в началото на тази година се оказаха погрешни, се казва в проучване на група депутати в британския парламент, цитирано в британски медии.

"Всъщност имаше не мощен поток, а слабо ручейче от пристигащи българи и румънци", призна председателят на парламентарната комисия по вътрешните работи Кийт Ваз.

Oще по темата
2 яну 2014 21:58
25
Той бе категоричен, че неспособността на британското правителство да направи вярна оценка на предполагаемия им брой, "породи необосновани антиимигрантски настроения и слага петно върху нашето толерантно общество".

Според доклада на комисията решението на кабинета на премиера Дейвид Камерън да се откаже от предварителна оценка на очакваната имигрантската вълна е развързало ръцете на онези, които "искат да раздухват напрежение около имиграцията за политически цели", се казва в документа, цитиран от "Белфаст телеграф".

Вестникът припомня вълната от публикации, заляла британските медии в края на миналата година, в които се описваше апокалиптична картина за препълнени самолети и автобуси,  пристигащи на Острова от Букурещ и София. С тях се очакваше напаст от крадци, джебчии и просяци от двете страни, които да залеят улиците на британските градове.

Проучването на комисията установява също, че има малко данни, които да подкрепят опасенията на властите за наплив от т. нар. социални туристи, които идват на острова да получават социални помощи във Великобритания.

Именно тези опасения станаха основание за спешните мерки на кабинета на Камерън с цел да се попречи на имигранти от страните от ЕС да претендират за такива помощи през първите три месеца след пристигането си.

Комисията призовава правителството да засече броя на тези, които са пристигнали след 1 януари, а също да направи и прогноза колко още могат да се очакват в близкото бъдеще, за да се избегне повторение на същата конфузна ситуация, подчертава BBC.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Гошо Тъпото

преди 10 години

В Кривунделово останаха само бабите, но за това пък са много...перверзни.

60

kremenaabv

преди 10 години

слабо е ручейчето защото вече почти не останаха млади хора които да заминат.има градове и селра където млади няма

59

kremenaabv

преди 10 години

слабо е ручейчето защото вече почти не останаха млади хора които да заминат.има градове и селра където млади няма

fallback