Снимка: БТА

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи.

След срещата си в Лондон българският министър и министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг направиха съвместно изявление, съобщи пресцентърът на МвнР.

В него те заявяват, че двете страни са потвърдили ангажимента си към развиване на силни и продуктивни двустранни отношения.

Във връзка с отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар за български и румънски граждани от 1 януари т.г. Вигенин и Хейг са признали положителния икономически принос на повечето българи, които в момента живеят в Обединеното кралство.

„Потвърждаваме, че свободното движение на работници в ЕС на недискриминационен принцип е важна част от eдинния пазар и фактор за растеж, конкурентоспособност и заетост. Обсъдихме също така значението на продължаването на досегашната съвместна работа за предотвратяване на евентуални злоупотреби с правото на свободно движение на работници от граждани на ЕС и на трети страни, както и на трудова  експлоатация. Очакваме подписването на съвместно писмо за намерения, което ще позволи на британски и български официални  представители да продължат и засилят тяхното сътрудничество по този въпрос.“, се казва в тяхното изявление.

Двамата са обсъдили и общите интереси в енергетиката и стремежът на България да увеличи диверсификацията на енергийните си доставки.

„Великобритания ще продължи да работи с България по развитието на нейната енергетика както в областта на ядрените, така и на газовите енергийни източници“, се казва в прессъобщението.

По време на срещата е направен преглед на приоритетите на НАТО в навечерието на предстоящата Среща на върха във Великобритания, била е обсъдена необходимостта да се инвестира в точните способности и засилени партньорства, за да се запази ефективността на Алианса и способността му да се справи със заплахите и предизвикателствата на XXI век.

Двамата министри са се спрели на усилията на двете правителства да бъдат предприети адекватни мерки в рамките на ЕС и на национално ниво с цел да се ускори икономическият растеж и подобри конкурентоспособността.

„Тези мерки следва да включват и намаляване на регулаторната и административна тежест за бизнеса, особено за малкия бизнес, завършване на изграждането на Единния пазар на услуги и на Единния цифров пазар, както и сключването на търговски споразумения на ЕС с водещи държави. Такива политики ще допринесат за създаването на повече работни места, особено за младите хора.“, убедени са Вигенин и Хейг.

На срещата се били обсъдени външнополитически приоритети - Източното партньорство на ЕС , Западните Балкани, както и  ситуацията в Сирия. И двамата министри са потвърдили ангажимента си към разширяването на Европейския съюз и, в частност, решението за започване на преговори за присъединяване със Сърбия, както и стартирането на преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Източното партньорство продължава да бъде приоритет на ЕС, смятат Вигенин и Хейг. Те приемат Украйна за важен международен  партньор и подчертават, че договореното Споразумение за нейното асоцииране продължава да бъде открито за подписване, както и да се подпише такова споразуменията с Молдова и Грузия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase