Акцията в Лясковец. Снимка, Архив: Булфото
fallback

Акцията в Лясковец е разочароваща, заяви пред bTV бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

При спецакцията в петък там при неутрализирането на психично болния Петко Савов, който откри огън при опит да бъде задържан, беше убит един полицай, а трима други бяха ранени. Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Oще по темата
Според ген. Петров е трябвало да има по-сериозно проучване на Савов, по-сериозна оперативна подготовка. "Явно е, че този човек е излизал от дома си. Един от съседите му свидетелства, че е имало и разговор между този мъж и районния инспектор. Неясно е защо се е провела такава операция с участието на специализираните сили", коментира о.з. генералът. По думите му по-удачно било да се проведе оперативна акция с по-добро проучване.

„Толкова ли е трудно този човек да бъде хванат със секретен пост на улицата", попита Валентин Петров. Той припомни, че вътрешното министерство е имало предимството да разполага с информацията кой е срещу него и 20 дни на разположение, за да се подготви тази акция.

„При такава акция преднината на полицаите е изненадата и бързината. В случая няма нито изненада, нито бързина. Освен това не стана ясно къде се е развила цялата ситуация - пред вратата на жилището или вътре", подчерта Валентин Петров.

Генералът каза още, че за 2 г. инспектори от Контрол над Общоопасните Средства (КОС) и цялото РПУ не са намерили начин да вземат оръжието на Петко Савов от Лясковец. Според Валентин Петров при операцията имало над 500 изстрела, от които едва 6 попаднали в тялото на заподозрения.

 

Причината за акцията в Лясковец беше, че от 2010 г. Савов пишел жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Той не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си. При акцията мъжът също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата.Това е можело да доведе и до още жертви, с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

cveta

преди 10 години

До 160 Ех,"Умнико",направо ме потресе коментара ти.Чета и не вярвам.Първо,ако не си забелязал,тук не е Израел,а сме в Европа-21 век.Второ-колко му е - един убит,ноооо да не си ти или да не е от твоето семейство и близки/на чужд гръб,колко му е/ и трето,такива,с разсъждения като твоите,обикновено,като стане напечено,гледат да се скрият в миша дупка.

129

Анонимен

преди 10 години

Повече от разочароваща. Загина човек и още трима - ранени. Заради некадърно проведена акция от хора с високи постове и заплати, но без нужната практическа компетентност. Когато във важни за опазването на човешкия живот дейности хората не отговарят на изискванията за тях, а принципът е наши и ваши...резултатите са такива. Шуробажанащина с политически профил. Много, много жалко. Най-вече за загиналото момче. А в България нещата стоят така, поради липса на истински добри промени във всички области.

128

чукча писател

преди 10 години

Разглеждайки информацията, която (из)пускат в медиите все повече се убеждавам, че грешки са допуснали от разписалия заповедта за щурмуване, до редовия полицай/командос който е осъществил самата акция.Анализа на ситуацията буквално липсва при подготовката на акцията. Но също така, как е възможно тренирани командоси, да се скупчат в една точка и т.нар. "луд" да ги порази всичките?

fallback