Снимка: Булфото, архив

Все повече са българите, които прибягват до употребата на канабис, сочи статистика на Националния съвет по наркотични вещества. Данните показват, че повече от 500 000 души между 18-64 години са опитвали марихуана поне веднъж в живота си, което е ръст с 40 на сто спрямо 2003 година, съобщи за БТА Калин Ангелов, адвокат по
наказателно право.

"Употребяващите канабис у нас вече далеч не са просто някаква субкултурна младежка група", каза той. По думите му субстанцията е „пуснала корени“ в обществото ни, а тези, които я употребяват, са от различни възрастови и социални групи. "Невероятно разнообразие от хора употребяват канабис в България, изключвам лицата под 18 години, които са предмет на отделна, много сериозна тема“, обясни експертът.

Ангелов коментира, че според него логичното развитие на политиката към канабиса е постепенната му регулация по отношение на производство, съхранение, продажба и употреба. Той припомни, че в много държави марихуаната се използва за лечебни цели, което се нуждае от законови корекции. В новите текстове на Наказателния кодекс е предвидено криминализиране на минимални дози канабис, но отпада текстът за "маловажния случай".

"Отдадох липсата на "маловажния случай" на обикновен пропуск от страна на съставителите на проекта. След като обаче въпросът беше повдигнат и с изненада открих, че защитниците на проекта - най-вече Министерство на правосъдието, полицията, но и ВМРО и др., твърдят, че промяната е била целена и всички, които са гласували този текст са били съгласни с нея", посочи Ангелов.

Мнението му е, че правосъдното ведомство не е обяснило колко са делата за канабис през последните години, каква е тяхната тенденция, какъв е социалният профил на заловените лица. Не е посочено и кои са основните ситуации, които са наложили полицейски интервенции за борба с канабиса и колко е платила за това държавата, както и какво очаква да се случи при новата уредба. "Вместо това получаваме някакво морализаторско говорене за добро и лошо", смята Ангелов.

В заключение той допълни, че ако държавата смята ненужно да наказва повече от половин милион граждани и да хвърля едно значително количество обществени средства и енергия в някаква измислена черна дупка, то записаното в новата утредба не е адекватно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase