Снимка: архив, БулФото
fallback

Разделянето на групи на лекарствата за трансплантирани пациенти, каквото е тяхното желание, се обсъжда, но все още няма решение. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК Бойко Пенков.

Коментарът му беше по повод поисканата по-рано днес от пациентски организации оставка на министъра на здравеопазването Таня Андреева за нерешаването на проблема с лекарствата за трансплантирани пациенти.

Както Dnes.bg писа, федерация "Български пациентски форум" обяви, че ще поиска оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева, ако в десетдневен срок тя не реши проблема с лекарствата на трансплантираните пациенти.

От организацията обясниха, че към момента оригиналните и генеричните лекарства за трансплантирани пациенти са в една група в позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат 200-300 лева за лекарството, с което са се лекували.

След заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес председателят му Людмила Петкова заяви, че всички средства на болниците за миналата година са изплатени.

Петкова уточни, че засега не се предвижда промяна на обемите и цените на медицинските дейности, предаде БТА.

Ако има извършена надлимитна дейност, тя може да бъде изплатена от резерва на НЗОК, който в момента е 136 милиона лева.

Бюджетът на касата може да бъде увеличаван или намаляван само с промяна в закона, но това не е в правомощията на Надзорния съвет, допълни тя.

Петкова посочи, че на днешното заседание са били обсъдени мерки за ефективно разходване на бюджета на касата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 10 години

Сензационно разкритие в предаването на Сашо Диков 15.03.2014- човек на братя Галеви в договорки с НЗОКЕто кой ограбва парите на КасатаЖената на главореза на Галеви -отверката,съобщи сензационно,че Галеви,с които тя е в безспорно близки взаимоотношения, работят в договорни отношения с КасатаЯсно какво се случва в момента-мутрите пазаруват болници на килограм

4

Анонимен

преди 10 години

ЩЕ СИ ПРИБЕРЪТ КОМИСИОННИТЕ ЛАПАЧИТЕ ПО БОЛНИЦИТЕ ,

3

Винету

преди 10 години

Ами честито, чакайте парите за първото тримесечие на 2014 през декември.

fallback