Снимка: Булфото, архив

Хиляди изселници ще попаднат в забранителните списъци за евродепутати на 25 май и по този начин няма да могат да гласуват на евровота, съобщава “Труд”.

Справка на изданието показва, че само в Шуменско например те са 7176 души. Причината е, че в главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) има информация, че по настоящ адрес те живеят в страна извън Европейския съюз, а общините, в които същите хора имат постоянен адрес, не са открили данни, че те са се завърнали до 24 февруари у нас.

Според новия Изборен кодекс уседналостта за евровота е три месеца. Това означава, че на него имат право да гласуват само хора, които живеят поне от 24 февруари у нас или в страна в ЕС.

Още по темата

Преди няколко седмици ГРАО прати на общините списъците с българи, за които има информация, че живеят в страни извън ЕС. Задачата на кметовете бе да проверят дали те не са се завърнали междувременно у нас, за да актуализират настоящия си адрес. Такива обаче са единици.

Изданието информира още, че проверката на списъците откри починали в чужбина. Например няколко души от общо 1862 жители на Сливенска община, които са с регистрация в държави извън ЕС, са починали.

“Това са лица, починали в Турция, а близките им са подали информация в общината и съответно не са им издадени смъртни актове”, обясни Емилия Кавръкова, началник на отдел “Гражданска регистрация” в общината. По тази причини те фигурирали в списъците като живи.

От общината вече са информирали НОИ за случаите, като трябва да бъде установено, дали тези починали хора все още не получават пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase