Мая Манолова. Снимка: архив, БулФото

Ще обсъдим и ще отхвърлим утре ветото на президента върху новия Изборен кодекс. Той е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс, но както сме казали - евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората. Това каза в Кюстендил заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една много по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота, допълни Манолова, цитирана от БТА.

Още по темата
Според нея мотивите за ветото на президента, което ще бъде обсъдено утре, са несъстоятелни и очакванията са, че всеки един от тях утре ще бъде опроверган както на заседанието на комисията, така и по време на извънредното заседание на парламента, "за да няма капка съмнение, че това, което се предлага като нов изборен регламент, наистина е най-доброто, което в момента очакват хората".

Манолова коментира още, че предложението за референдум от президента по въпроси, които се отнасят до изборния процес, е неочаквано, след като той е отсъствал по време на дебата по новите изборни правила, който се състоял повече от седем месеца.

Да се надяваме, че поне в следващата фаза - структуриране на ЦИК, в която президентът има своите отговорности, ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените в Кодекса срокове, каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase