Снимка: Български олимпийски отбор
fallback

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци на Игрите в Сочи. Държавният глава проведе едночасов разговор с треньорите и състезателите, в центъра на който беше бъдещето на белите спортове  нас. На срещата в един от хотелите в планинската зона на Игрите присъстваха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщиха от Българския олимпийски отбор.

„Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК, с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб. Спортът е стратегически важен за всяка една нация и е от огромно значение да определяме точно проблемите, да ги решаваме, за да можем да надграждаме” заяви Плевнелиев. 

„Спортът възпитава в чувство за отговорност и дълг, а спортистите са тези, които дават модела на младите хора. – каза президентът. – На Олимпиадата битката вече е за милисекунди, дори за наносекунди, конкуренцията е огромна и е важно да знам вашите проблеми, тревоги, това, което бих могъл да помогна като държавен глава” каза президентът.

Виктор Жеков, треньор и баща на най-добре представилата се на Олимпиадата в Сочи българка Александра Жекова, сподели, че голямата му тревога е липсата на перспектива пред младите състезатели, които след детска възраст не виждат смисъл да продължават да се занимават професионално със спорт. „Държавата, ски-курортите и общините трябва да са съпричастни с нашия труд, да помагат да запазим тези деца за спорта и за бъдещето на България”, каза бащата на Сани Жекова.

Треньорът на биатлонистите Георги Фъртунов говори за окаяната база, с която разполагат в този спорт у нас и изрази надежда, че в близко бъдеще нещата ще се подобрят.

„Много важно е да си поставим някакъв ориентир за развитието на зимните спортове. Например: домакинство на голямо състезание – младежки олимпийски игри или европейски младежки олимпийски игри. Това ще ни послужи като двигател да приемем стратегически мерки за развитието на тези спортове у нас. Но за да си повярваме, първо трябва да го кажем, да го заявим” смята Плевнелиев.

„Ние можем да развиваме зимните спортове, както го правят в Австрия, Швейцария, Канада. Аз съм еколог, но не приемам да изграждаме Берлински стени пред нашите планини. Нека обичаме планините и да се грижим за тях, като ги пазим, а не като ги изолираме - призова президентът. – Ние имаме 600 000 ски-туристи на сезон, а в Австрия например са над 30 милиона. Това е икономика, растеж, бизнес, поминък, благосъстояние. Сега в Истанбул изграждат най-голямото летище на планетата – с шест писти. Целият свят ще минава през тази аерогара, а от там до Чепеларе, Боровец и Банско е само няколко часа път. Защо да не се възползваме от това.”

Накрая Плевнелиев се ангажира да осъществи среща с водещите федерации, министъра на спорта, други ресорни министри и общините за включване на стратегически спортни инициативи към програмата 2020.

„Най-важно е да се мисли и работи за бъдещето, за децата на България, които много обичат зимните спортове и ние следва да им създаваме условия да ги практикуват ежедневно”, каза накрая президентът Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

kompot

преди 10 години

Подобна щуротия като това в заглавието може да каже само нашия президент! Явно е забравил, че говори със спортисти и е започнал да се прави на интересен пред тях с подобни изказвания. Така ще го запомня,винаги неадекватен!

33

Tiago

преди 10 години

Роската от кой свят пада? Точно по политически причини отиди в Сочи. Много хора го посъветваха да не предприема това пътуване, но в крайна сметка той го направи през гърба им. Странно решение от негова страна и имам чувството, че го взе напук честно казано.

32

Моника

преди 10 години

Намерил кой да говорим за екология, човекът, който има построен имот на забранена зона, по скалното Черноморие, на това му се казва, най-големият еколог в България. Явно пак не се чува и не е подготвен.

fallback