"Имаше период, в който бизнесът и образованието се възприемаха като самодостатъчни. На входа на университетите имаше много кандидати. На входа на бизнесите имаше много желаещи да започнат работа. В момента бизнесът страда от остър недостиг на кадри, а образователните структури страдаме от остър недостиг на желаещи да учат висше образование. В момента бизнесът и образователните структури много повече оценяват тази връзка и знаят, че едни без други не могат".

Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024". По думите му модерните специалности са интегрирани, при това не само в рамките на университета.

ИУ-Варна тази година разкрива 5 нови специалности, като две от тях са по програми, които се реализират с други държави. По думите на проф. Станимиров колаборирането с чужди преподаватели отваря врати и за научни изследвания.

"Наши преподаватели обучават студенти от съответните държави партньори. Нашият университет има много изявен предприемачески профил. Опитваме да го развиваме доста успешно. ИУ-Варна е в центъра на предприемаческата екосистема. Наши студенти биват включвани в множество предприемачески проекти, които ние изпълняваме с над 30 партньора от чужбина", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Станимиров допълни, че бизнесът участва с ентусиазъм в образователния процес. Той е на мнение, че висшето образование до голяма степен е загубило селективната си функция заради процеса на масовизация.

Мотивацията не се гради единствено върху възнагражденията, обърна внимание проф. Станимиров.

Според него децата 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, отколкото на уменията.

"Какво даваме на младежите - газ или спирачка? Деца с малка газ и малка спирачка са ленивци, не знаят къде са; такива с голяма газ и никаква спирачка стават много агресивни; онези с голяма газ и голяма спирачка можем да квалифицираме като подпалвачи с пожарникарски ценности. Искаме образователната система да постигне някакъв баланс", завърши проф. Станимиров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase