Снимка: Булфото, архив

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по bTV.

Още по темата

Съществуваше сериозен риск хиляди граждани да останат без достъп до здравеопазване заради големия брой медици, които имат свои практики, без да са взели нужната специализация. И към момента има много медици, които не са приключили обучението си.

Андреева посочи, че няма да допусне държавата да остане без общопрактикуващи лекари, но в същото време и коментира, че „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”.

Министърът подчерта, че основните приоритети в работата й ще бъдат въвеждането на електронно здравеопазване, реформи в спешната помощ и подготовката на втория стълб за доброволно здравно осигуряване. От думите й стана ясно, че проблемите на здравеопазването у нас са концентрирани основно на две места – в липсата на ефективен контрол и в разрушеното пациентско доверие.

По думите на Андреева, има два основни проблема за работещите в спешната помощ –липсата на възможност за професионална реализация (заради графика, на който им се налага да работят) и ниското заплащане. Здравният министър обяви, че свързването на извънболничната и болничната част от спешната помощ ще позволи на медиците да специализират, а заплатите са вдигнати с 10%.
Андреева изрази надежда, че до края на мандата заплатите в спешната помощ ще са с 50% по-високи.

Здравният министър посочи, че сред големите проблеми на здравната система, които е заварила, не са само фалиралите и закрити болници, но и разрушеното доверие между пациенти и лекари.

Макар да заяви, че събираемостта на здравни осигуровки е добра, д-р Андреева коментира, че с въвеждането на електронно здравеопазване пациентите ще знаят какво точно се случва с парите им и няма да има източвания на системата.

Д-р Таня Андреева изрази мнението, че най-„елегантният” начин за демонополизиране на здравната каса е създаването на втори стълб за доброволно здравно осигуряване, което да покрива медицинските услуги, които не са включени в задължителния пакет.

Тя подчерта, че никой до момента не е казвал на пациентите, че здравните вноски, които плащат, покриват само определени услуги. Според нея липсата на ефективност в сегашния вид на здравната система е доказателство за това, че концентрирането на целия ресурс не е най-добрата идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase