Снимка: архив Булфото

Масово здравноосигурени пациенти ходят на платен преглед при специалисти заради липса на направления. От Асоциацията на общорактикуващите лекари в страната алармираха, че се в момента има   поредна криза с талоните за лекарите-специалисти.

Семейни лекари от Пловдив предупреждават пациентите си, че спират с издаването на направленията, защото са превишили лимита. Това се прави, защото Здравната каса ги глобява с 90 лева за всеки издаден талон над полагащите им се за месеца. Подобен е проблема и в другите градове. Заради липсата на направления, голяма част от пациентите решават да сменят личния си лекар.

Катя Митева е доцент в УНСС. Всеки месец тя плаща здравните си осигуровки. Преди няколко дни отива при личния си лекар, но той й отказва направление за специалист.

„Отказаха ми направление за „Уши, нос и гърло” и се наложи да си платя за преглед, отвратена съм от здравната система, защото работя на трудов договор, а не ми зачитат правата като пациент”, разказа самата тя пред Dnes.bg.

Доктор Стоил Стоилов твърди, че не отказва направления на своите пациенти, въпреки че и на него му се е случвало да превиши лимита на направленията и да бъде глобяван от здравната каса. Той е недоволен и от факта, че почти всеки пациент идва при него с искане за направление, без дори да бъде прегледан.

„Масово пациенти ми се обаждат се по телефона и казват да им приготвя  по 5 направления, едното било за очен, защото кръвното му било високо, кръвното аз ще му го намеря.”, твърди семейният лекар от Пловдив.
Той протестира срещу този навик на пациентите и се обижда, когато някой подходи така, защото преценката за нуждата от направление трябва да е направи личния лекар.

Друг семеен лекар от Пловдив се оплака, че за целия месец е разполагал с 49 талона за специалист. В подобно положение са още хиляди джипита от цялата страна.
Има случаи от Пловдив, в които семейни лекари са плащали по над 2000 лева глоба за превишен лимит на направленията.
„Това доведе до много проблеми и така въпреки че са си платили здравните осигуровки, пациентите ще трябва и втори път да платят вече за изследванията си и моля да не ни се сърдят на нас, защото такова е решението на здравната каса и на съда”, коментира председателят на Асоциация на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Георги Цигаровски.

„Нека пациентите да забравят за фразата: „Докторе, аз съм само за направление”, няма такова нещо, пациентът може да дойде при нас, за да изложи своите оплаквания, но не може да идва с диагноза”, твърди още Цигаровски.
Здравноосигурените пациенти без направление, намират изход от ситуацията, като заплатят прегледа на специалист по тарифа като за здравнонеосигурени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase