Снимка: МВР

Екипи на жандармерията влязоха в малките населени места, за да се борят с битовата престъпност.

„Действията на полицията обаче не са заради внесения вот на недоверие към правителството”, съобщи на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

Части на жандармерията ще охраняват с местните патрули селата в различните региони. Това се прави, за да бъде намалена битова престъпност, която ескалира в последните месеци. 

„Това не е някаква акция с провеждане на оперативни следствени действия, а ние просто изпращаме повече сили там, където е необходимо”, обясни главният секретар на МВР.

Още по темата
МВР удари и нова група за телефонни измами. Арестувани са 16 души, които са мамили жертвите си по познатия сценарий с пострадал при катастрофа роднина.

„Пресечена е една схема, която оказва доста тревожно въздействие върху измамените лица, остава у тях доста последици и негативни въздействия върху обществото”, коментира още Лазаров. 

В хода на операцията са иззети над 70 телефона и СИМ карти. Механизмът на измамите започва да се променя, като използват нови внушения. От прокуратурата и МВР отчитат, че телефонните измамници са станали големи психолози в опитите си да убедят своите жертви, че трябва да дадат определена сума пари, като плачат по телефона. 

Окръжна прокуратура е получила копие на скандалните записки на Кирил Рашков-Цар Киро, в които са записвани имена на политици и данъчни, както и конкретни суми срещу имената им. 

„Очакваме до 10 дни да получим тефтера и да разследваме информацията в него”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Въпросът къде се намира в момента оригиналното тефтерче остава неясен, защото прокуратурата е изпратила официални запитвания за местонахождението му до всички институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase