Снимка: БГНЕС

Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера "Белене" ще се състои днес на Втори обект на остров Персин на река Дунав, съобщи журналистът и изпълнителен директор на фондация "Истина и памет" Христо Христов.

Поклонението ще бъде открито от президента (1997-2002) Петър Стоянов, участие ще вземе и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Тазгодишният специален гост е писателката Теодора Димова.

Преди началото на поклонението, обявено за 11:30 часа, ще бъде открита и временната изложба "40 години памет за жертвите на лагера "Белене" (1984-1987)". Тя представя лагеристите по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в Народна република България от комунистическия режим начело с Тодор Живков. Експозицията е по инициатива на гражданската организация "Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите", обединила бившите лагеристи в "Белене" по време на асимилацията и техните близки, допълни Христов.

На Втори обект на концлагера "Белене" може да бъдат разгледани и две постоянни изложби. Външната е върху стената на първата сграда на Втори обект и е наречена "Свидетели: Памет за концлагера "Белене". Вътрешната е разположена в първата сграда на Втори обект – "Пробив в стената" с рисунки на бившия лагерист Петър Байчев.

След тригодишно прекъсване през миналата година поклонението в памет на жертвите в лагер "Белене" бе възстановено. То се състоя на 3 юни, като в него участваха стотици граждани, сред които бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция.

Концлагерът "Белене" е създаден с поверително решение на правителството на БКП с премиер Георги Димитров на 27 април 1949 г. През 1953 г. е закрит, следвайки политиката на Москва за временно намаляване на репресиите в лагерите от наказателната система ГУЛАГ в СССР. След избухване на Унгарското народно въстание през есента на 1956 г. комунистическата власт отново отваря "Белене". През 1959 г. лагерът отново е закрит, след като в интервю за западно издание тогавашният премиер Антон Югов заявява, че в България вече няма лагери. В края на 1984 г. комунистическият режим отново отваря "Белене", където изолира 517 български граждани от турски произход, противници на т. нар. възродителен процес. Последните лагеристи са освободени през 1987 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase