Стефан Стефанов. Снимка: архив, Булфото

"Ако бях отнел живот, щях да се самоубия. За мен това е по-добре от доживотна присъда или присъда от 25-30 години, която също мога да кажа, че е вид доживотна".

Това призна пред bTV похитителят от Сливен Стефан Стефанов, който почти 3 години вече е в Бургаския затвор, където излежава присъдата си от 14 и половина години затвор.

Още по темата
25 мар 2011 11:05
Прокуратурата обаче иска връщане на първоначалното наказание – 16 години и 8 месеца лишаване от свобода.

На 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефан Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. Похитителят не поиска откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Днес Стефанов призна, че всеки ден си спомня случката с прострелването на охранителя и взимането на заложници.

"Помня всичко много добре и сигурно никога няма да го забравя. Вече съм престъпник, щом съм направил това престъпление. Около 30 изстрела произведох, за да сплаша идващите полицаи. Аз не съм се целил в хората, но можеше и да има убити, ако ме бяха изненадали – както аз, така и някои от тях", смята похитителят.

По думите му затворът не променя човек, а го смачква психически и физически, озлобява го.

"Не мога да свикна с условията, трудни са. Представете си да сте затворени в една килия 4 квадрата – с месеци и години. Аз няма да се превъзпитам по тоя начин, аз ще се озлобя, особено ако лежиш повече от 5 години. Страх ме е от бъдещето, дали ще мога да издържа, за близките ми", каза още Стефан Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase