Стефан Петров на влизане в съда в Сливен. Снимка: БТА

Сливенският окръжен съд осъди на 14 години и половина затвор Стефан Петров за въоръжения грабеж в клона на Инвестбанк в града.

На 23 март мъжът нахлу въоръжен в банката, простреля един от охранителите, а после държа пет служителки като заложници, преди да се предаде. Петров ще изтърпи присъдата при първоначален строг режим.

Процесът започна днес и се гледаше по съкратената процедура по искане на Петров, който се призна за виновен. Срещу него са повдигнати девет обвинения.

Съдът призна мъжа за виновен за опит за убийство на охранителя Станчо Станчев, за държането на петте жени като заложници и поставянето на условия за тяхното освобождаване, за незаконно притежание на боеприпаси и за умишлено унищожаване на имущество на банката.

Още по темата
25 мар 2011 11:05

Стефан Петров трябва да плати 150 000 лева на охранителя, който бе в критично състояние и за живота му имаше опасност, след като бе прострелян. По-рано Станчо Станчев поиска половин милион лева за нанесени имуществени и неимуществени щети.

Петте служителки на банката, които Петров взе за заложници, предявили иск за по 500 лева имуществени и по 10 000 лева за неимуществени щети. Окръжният съд постанови Петров да изплати по 200 лева на всяка една от заложничките за направени разноски по делото.

Адвокатът на Стефан Петров Марин Марковски заяви, че ще обжалва днешната присъда, тъй като не е съгласен с обвинението, че мъжът е направил опит за убийство. Тезата на защитата е, че охранителят е бил прострелян без умисъл.

Адвокатът на Станчо Станев също ще обжалва определението на Окръжния съд. Той коментира, че е доволен от размера на обезщетението, но не и от присъдата на Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase