Похитителят Стефан Стефанов Снимка: архив, Булфото

Апелативният съд в Бургас върна делото срещу банковия похитител Стефан Стефанов на прокуратурата в Сливен, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Делото се гледаше отново на въззивна инстанция, след като Върховният касационен съд откри груби процесуални нарушения в предишната присъда на Стефанов от 16 години и 8 месеца затвор.

Според апелативните магистрати обвинителният акт задължително трябва да посочи фактите, които да аргументират деянието и участието на обвиняемия в него.

В решението на Апелативния съд е отбелязано, че е недопустимо в обвинителния акт, особено изготвен от Окръжна прокуратура, да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена част от досъдебното производство, да се правят фактически констатации, които са "явно голословни", а приетите за осъществени престъпления да не съответстват на изложената фактическа обстановка.

Още по темата
На 23 март 2011 г. мъжът нахлу въоръжен в банката, простреля един от охранителите, а после държа пет служителки като заложници, преди да се предаде.

През октомври 2011 г. Сливенският окръжен съд го осъди на 14 години и половина затвор, а след това Апелативният съд увеличи присъдата на 16 години и 8 месеца затвор.

Процесът се гледаше по съкратената процедура по искане на Стефанов, който се призна за виновен. ВКС обаче върна делото на втора инстанция за ново разглеждане, а сега Апелативният съд го връща на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase