Снимка: архив, Булфото

"Разцеплението е нормален процес във временна структура, която се породи от окупацията. След нея най-нормалното е всеки да намери своя път", обяви пред bTV обявяваният като лидер на Ранобудните студенти Ивайло Динев.

Обяснението му дойде, след като се появиха разграничителни позиции между студенти, участвали в първата и във втората окупация на Ректората – и двете останали с неизпълнени цели.

Още по темата
Появиха се и обвинения, че "ветераните" в окупирането са оказвали натиск на последвалите ги. Според Динев обаче за подобно твърдение не може да се говори – решили да говорят очи в очи с останалите вътре в Ректората 15-20 човека, за да изкажат своето виждане за окупацията с призив да я прекратят.

"Виждайки хората, които протестираха около Ректората, напрежението, хората отвън, опитите на полицията да нахлуе - всичко това беше безумно. Ние отидохме при тях и изложихме нашите виждания. Самите окупатори ни заявиха, че са имали намерение на другия ден да излязат", допълни той.

По думите му един втори акт за толкова кратко време е нормално да не привлече внимание, особено в момент, когато вече няма гражданска енергия.

"Отделно самият акт се направи така, че отблъсна повечето хора. Аз имам два аргумента за провала – моментът не беше правилен и окупацията се обърна към всички, защото беше твърде малка. На инат се направи това нещо", каза Динев.

Антон Филев допълни, че сред Ранобудните студенти не е обсъждана втора окупация, а тя е била организирана от "радикалното крило" на организацията. По думите му е имало общо три опита за нова окупация.

Представител на втората окупация Димитър Вълчев, който твърди, че Ивайло Динев вече не представлява Ранобудните студенти, потвърди разделянето на пътищата.

"Засега настроенията са организацията да остане неформална и да продължи да действа за целите, които си постави първоначално", коментира той.

На свой ред Ивайло Динев обясни, че има много варианти за развитие на ситуацията: "Най-очаквано е тази временна инициатива да спре своя път и всеки според своите интереси да продължи напред. Другият вариант е от неформална да стане формална и да обединява студените около себе си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase