След три дни окупация днес веригите бяха срязани. Снимка: БТА

Ще бъдат сменени действащите в момента охранители и ще се наеме външна охранителна фирма в Софийския университет. Това съобщи ректорът на университета проф. Иван Илчев, след като окупатори затвориха най-старото висше училище в страната за три денонощия.

Въпреки че вчера те се заканваха, че ще останат в сградата, докато правителство не подаде оставка, днес те свалиха веригите и Ректоратът отново отвори врати за студенти и преподаватели.

Още по темата
"До преди три-четири години, когато Симеон Дянков съкрати с 35 процента бюджета на Университета, трябваше да режем откъдето можеше. Това беше едно от нещата, които отрязахме, но е очевидно, че със сигурността не трябва да се правят компромиси", коментира проф. Илчев, цитиран от пресцентъра на СУ.

Той посочва, че договорът с фирмата вече е подписан за шест месеца и че новата охрана ще застъпи от утре.

Заместник-ректорът по учебната част доц. Милена Стефанова съобщава, че по предварителна справка в дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти. Тя уточнява, че предстои пренареждане на графика на изпитите.

В нито един момент в плана ни не се предвиждаше влизане на полиция в Софийския университет, уверява още проф. Иван Илчев.

Проф. Илчев казва, че на ректорски съвет ще бъде обсъдено дали да има последствия за студентите, които рано тази сутрин напуснаха сградата на Ректората, както и че ще има консултации с деканите на отделните факултети, от които са въпросните студенти.

Проф. Илчев смята, че и да има щети в Ректората заради окупацията, те са незначителни. По повод на сезирането на прокуратурата ректорът на СУ е категоричен, че "държавата трябва да се грижи за своите интереси, а Софийският университет е държавна публична собственост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase