Снимка: БТА

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев обяви, че се обмисля дали да не бъдат заведени искове срещу окупаторите на ВУЗ-а, които затвориха най-старото висше училище в страната за три денонощия, а днес свалиха веригите и го напуснаха.

"Ние работихме по различни сценарии. Упражнявахме натиск от различни страни. Много ни помогнаха колегите, които бяха против окупацията", обясни професорът пред БНТ и допълни, че не е изненадан от развоя на събитията.

Още по темата
По думите му ръководството на Алма матер ще предприеме мерки, за да не допусне отново окупация на Ректората.

Илчев увери още, че учебният процес в университета ще започне съвсем нормално и няма да се допусне провал на студентската сесия.

"В момента комисия установява дали има нанесени щети", уточни ректорът на СУ.

За пореден път той обяви, че акцията на окупаторите е политическа и студентите са били използвани.

"За съжаление, те бяха повлияни прекомерно от пропагандата – за съжаление, казвам – и се мисли много в черно и бяло, много еднозначно. Малко се засмях, като видях, че на г-н Бойко Борисов някак си му е изневерила в последния момент прословутата интуиция. За това, че оказа подкрепа – това имах предвид, точно преди те да се откажат... Бяхме говорили и със студентите, които организираха първата акция, че неминуемо, разбира се, различни политически сили ще се опитат да ги използват. Всъщност за мен това е най-страшното и най-лошото – че определени групи хора се опитват да използват университета за своите политически цели", заключи той.

Dnes.bg припомня, че окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги, настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството.

Въпреки че т. нар. Ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase