Вериги по вратите на СУ. Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава, въпреки че ректорът проф. Иван Илчев подаде сигнал в прокуратурата срещу протестиращите студенти.

От 10.00 часа окупаторите ще дадат пресконференция, обявиха те на страницата си във Facebook – #Окупацията.

Там студентите, които в петък срещу събота наново окупираха Алма Матер, твърдят, че протестът им вече не е само студентски, нито дори само младежки.

Още по темата

"Окупацията е гражданска, българска. Протестът вече е в Ректората. Това се наложи заради безпрецедентния и позорен опит на Ректора под външен натиск да плаши окупиращите студенти с прокурорска, тоест полицейска намеса. Затова ние заедно превръщаме Ректората в свободна зона, в малък Киев, в оръжие, вдигнато срещу оглушалото Народно събрание, в алтернативен център на изгубения национален суверенитет. Ние, окупиращите студенти и граждани, призоваваме цялата страна към общонационална стачка, неподчинение и ефективни блокади на властовите институции.

Стига страх, съмнения, скепсис и безразличие. Не само абстрактни концепции, а и материалните ни интереси са заплашени от кражбите и заемите на управляващата коалиция. Докладът на ЕК за България е отчайващ. Последиците ще ни застигнат бързо - най-вече задълбочаваща се бедност, още корупция и институционален тормоз над дребния бизнес и частните лица.

Така че всички заедно сме длъжни да свалим поредното провалено управление на престъпници и да не допускаме следващо такова. Площадите ни трябва да се превърнат в Майдани", настояват окупаторите.

На свой ред ректорът на СУ проф. Иван Илчев обяви, че след сигнала очаква органите на реда да си свършат работата.

По думите му би следвало днес всичко да отидат на работа, тъй като не е обявяван нито неработен, нито неучебен ден.

"Разговорите с окупаторите се изчерпаха. От техните водачи само един учи в Алма Матер. Какво да говорим с тях?”, попита той от ефира на Нова тв.

Междувременно недоволните от окупацията на Ректората ще се съберат пред Софийския университет в 13.00 часа, за да изкажат несъгласието си. Проявата им също се организира в социалните мрежи.

Поканени са студенти от Софийския университет, преподаватели и служители, които не са съгласни със затварянето на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase