Анелия Клисарова Снимка: Булфото

България е на първо място в Европа по брой отпаднали деца от училище. Това съобщи в Калофер министърът на образованието Анелия Клисаровa, където присъства на тържествата по повод 166 години от рождението на Христо Ботев. 

Тя заяви, че се наблюдава слаба положителна тенденция, защото в момента във вечерно училище се обучават 7500 младежи над 16-годишна възраст.

„Отпадат предимно деца от малцинствата или от социално слаби семейства”, отчете министърът. Голяма част от децата отпадат по социални причини, затова според нея трябва да се развиваме в две направления.

„Трябва да мотивираме децата да останат в училище, като знаят, че щом завършат, ще могат да се реализират и в живота и на пазара на труда и да въведем дуалната система – от 16-годишни да могат да работят и получават средства и заплата”, каза още образователният министър. 

Клисарова коментира изследване, според което 50% от децата не завършват средно и основно образование. "Това е много сериозен проблем и повечето хора осъзнават, че без образование не може да се работи", допълни тя.

Клисарова каза още, че чиновниците, извадили произведения на Ботев от учебниците, са наказани. Христо Ботев е човекът, който продължавайки делото на Левски, защитава правото на българския народ за самосъзнаване и самоуправление, а делото му е толкова актуално и днес, след 166 години, колкото заразяващи и свободомислещи са били думите му и тогава, когато ги е изричал.  Ето защо направих всичко, което зависеше от мен, да запазя произведенията на Ботев в учебните програми, изтъкна тя.

„Аз не подписах новите учебни планове и програми, защото не може да отсъстват подобни текстове от учебниците”, твърди Анелия Клисарова. 

Стотици хора се събраха на централния площад в града на Христо Ботев, за да видят на живо тържествената заря-проверка.

В понеделник сутринта в Калофер местните свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет, а в река Тунджа ще се изиграе традиционното мъжко хоро, в което се очаква да се включат десетки смели мъже, подготвяли се за голямото предизвикателство цяла нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase