Снимка: Булфото
fallback

Патриарх Неофит отслужи първото си празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Стотици миряни присъстваха на службата. На площада пред паметника обаче също имаше хора, които запалиха свещ в чест на празника. Те обаче не са обикновени миряни, а протестиращите студенти, предаде bTV.

В първото си вечерно богослужение дядо Неофит се обърна към българите с пожеланието „Да изпълним християнския си дълг към тях, да облекчим съдбата им, за да бъде рождественската ни радост пълна, обърна се към миряните Негово Светейшество. Срещата ни с Господа сгрява душите ни и ни обогатява с възвишени чувства и стремления. Затова нека разгорим още по-силно пламъка на нашата православна вяра и любовта си към родната ни света Църква”, призова патриархът.

Малко преди 19.30 службата приключи и миряните напуснаха храма. На богослужението присъстваха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. Очаква се на 25 декември църквата отново да се напълни. Предстоят празничните литургии за Рождеството на Исус Христос.

Празничната литургия бе придружена на площата от представители на протеста. Демонстранти и днес обявиха позицията си срещу правителството на Пламен Орешарски.

Дори на Бъдни вечер, който е най-семейният празник, те ще бъдат на площада. По традиция, протестиращите се събраха на площад Независимост преди около час. Направиха шествие до Народното събрание и оттам стигнаха до храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

45+24

преди 10 години

различни организации и структури, дали политически, дали търговски, имат своя механизъм за набиране на хора, които да пишат от различни акаунти, да създават усещане за множественост

84

Христов

преди 10 години

Тези *** ме отвратиха до дъното на душата ми-в святата нощ не спряха с простотиите си! Реших окончателно- вече ще гласувам за БСП!

83

езичник

преди 10 години

католиците са ни врагове още от времето на карл велики. никък не е малко. като прибавим нашествието на норманите и кръстоносните походи...плюс това че все сме се съюзявали с гърци и турци(края на 12-век ако не се лъжа) излиза че те са ни по-големи врагове от съседите които са православни като нас. срещу православието се води война. така че който плюе че този или оня духовник бил от службите за сигурност на държавата ни е чужденец. а който плюе вярата ни е неверник.

fallback