Проф. Николай Овчаров. Снимка: БТА
fallback

Целта на политическата формация ПОМАК е да противопостави българите християни на българите, изповядващи ислям, обяви проф. Николай Овчаров в коментар на подадения срещу него вчера сигнал в прокуратурата от лидера на партията ПОМАК Ефрем Моллов.

Обвиненията срещу проф. Овчаров са, че е нарекъл представителите на партията ПОМАК "сепаратисти" и "българо-мохамедани". Във връзка с изказванията си археологът е бил разпитван в СДВР.

На специална пресконференция проф. Овчаров застана напълно зад думите си и се аргументира с книгата на Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?", в която според археолога лидерът на ПОМАК сипе хули срещу християнизацията на българите и нарича Борис, Симеон, Кирил и Методий "предатели".

Oще по темата

По думите на Овчаров в изказванията си пред медиите Моллов е заявявал, че "българите не са единна нация, а сбор от етноси", че срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", както и че помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали.

“Очевидно целта е да се прокара разделителна линия между българските християни и мюсюлмани, като се промият мозъците на хората от цял един регион”, каза Овчаров, цитиран от БТА.

По второто обвинение за употребата на понятието "българо-мохамеданин" професорът обясни, че става дума за теологичната трактовка и е несериозно въпросът да бъде поставен пред прокуратурата. Той уточни, че думата "българо-мохамеданин" съществува в българския правописен и тълковен речник и че с нея се обозначават българите, които са последователи на пророка Мохамед.

По думите на археолога той вече е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е заявил, че е загрижен за случващото се напоследък, и е обещал скоро да бъде създадена Национална стратегия за България.

Проф. Овчаров призова партиите да загърбят различията си по всички останали въпроси и да се обединят в защита на националните идеали. Той обясни, че донякъде се радва на подадения сигнал срещу него, защото така има възможност да разкрие истинското лице на партията ПОМАК, която по думите му води агресивна, антибългарска политика, основана върху манипулацията на факти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

софиянец

преди 10 години

Така, че 80- твърдението Ви не само е невярно, но и ако искате отделен закон с отделна процедура за "връщане на земята" специално на бг. граждани с мюсюлманско вероизповедание, то е и противоконституционно- нарушава чл.6 ал.2 от КРБ. Има законни изисквания, които важат за ВСИЧКИ бг. граждани- моето семейство над ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ води дела за наследствените земи, въпреки че селскостопанските работници, наемани от дядо ми, бяха още живи и свидетелстваха за границите на земите му!

81

софиянец

преди 10 години

"..."Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници", заявява кметът на селото Илин Долапчиев. Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където срещу надница обработват земеделски земи...." -дир.бг- Е- след 01.01.2014г. тези младежи ще получават европейско заплащане и ще могат да дадат финансови средства на родителите си за заплащане на всички процедури по връщане на "бащините им ливади"- така, както правим всички останали!

80

софиянец

преди 10 години

И въпреки твърдението на на 80, сори- спора е точно за законната правна процедура, която изисква да има скица и заснемане на "бащината ливада", независимо дали бащата е от *** ,турски, български етнически произход. Това, че хората там нямат пари, не значи, че не могат да ги съберат от роднините си, масово работещи в Гърция- още повече, че един баща може приживе да реши да се разпореди с наследствените си земи и да ги раздели между децата си! ЗАКОНЪТ СИ Е ЗАКОН И Е ЗА ВСИЧКИ!

fallback