Тайнственият бизнесмен, който откупи откраднатия грифон от паметника на Левски от бандити, се разкри. Той е Васил Василев - бивш разузнавач, журналист, икономист, собственик на фирма "Братя Василеви".  Бизнесменът обясни, че първоначално криел самоличността си, защото смятал, че е недостойно човек да трупа лаври с името на Васил Левски.

Още по темата

"За мен това беше не 17 кг бронз, а опит за подигравка с националната ни памет. Затова наградата, която обявих, беше да накара онези, които не понасят нас, българите, не обичат "чистата и свята република", чрез парите да се смачкат и да ни върнат нашата памет", каза бизнесменът пред "Стандарт".

Когато разгледал грифона, той видял, че е отчупен задният му ляв крак, а даденият му от бандита крайник е от друг грифон. "Казах на посредника: Има ли още части от паметника?". "Не се надявай", бил отговорът.

Василев описа подробно срещата си с посредника на обирджиите. По думите му тя била като в евтин криминален роман. Непознатият се обадил от скрит телефон и описал грифона. "Това ме накара да вярвам, че той действително е у него. Говореше правилен български и освен това съвсем не беше глупав. Беше взел всички мерки за безопасност, така че да не се разбере нищо около него. Районът беше охраняван от негови хора, които виждах да се крият зад храстите", разкри Василев. Той знаел, че крадците се страхуват и че ако отиде с други хора, всичко ще пропадне. Василев видял само очите на мъжа, който дошъл на срещата в най-тъмната част на столичния Южен парк с яке с вдигната яка, нахлупена шапка, скрил устата си зад яка. "Попитах го дали не го е страх, а той ми отговори "Взел съм мерки", спомня си бизнесменът.

Грифонът бил сложен в обикновена торбичка на известен магазин за хранителни стоки, скрит зад кофа за боклук. "Срещнахме се на два пъти. Първо - аз да се убедя, че онова, което той носи, е истинският грифон. И той да се убеди, че аз не съм преоблечен полицай. Когато и двамата се убедихме, че нещата са такива, каквито си ги казахме преди това, направихме втора среща. Аз му предадох парите, той ми предаде грифона", обясни бизнесменът.

Василев обаче не пожела да уточни сумата, която е дал. "Тя е без значение на фона на това, че откупуваме националната си памет", коментира бизнесменът. Но призна, че изпроводил посредника с думите: "Ти ставаш за шпионин".

Грифонът заедно с още 37 елемента бяха откраднати през октомври от паметника на Васил Левски.

Вандали няколко пъти отчупваха метални детайли от монумента, които най-вероятно продават за скрап. Те демонтираха фенерите с грифони, които са на повече от век и са отлети във Виена.

Паметникът на Апостола е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите.

 Според плана на Столична община грифоните ще бъдат отново върху паметника до 19 февруари догодина, когато се навършват 141 години от обесването на Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase