Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължава да расте недоволството срещу реогранизацията на движението след ремонта на  бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша”. Таксиметрови шофьори попитаха къде са определените за тях места. В студиото на “България сутрин” Илиян Павлов, зам.-кмет на София по транспорт даде повече яснота.

"Проектът е дълго отлаган и е част от плана за устойчива градска мобилност, чиято цел е да намалим колите в центъра и да направим града ни по-добър за живеене. Това става точно с такива проекти, които дават алтернатива на автомобилното придвижване, най-вече ограниченото пространство в центъра. Проектът в момента е напълно балансиран. По проект на "Патриарх Евтимий" изобщо не трябва да има паркиране. Ежемесечно ще се правят замервания да видим дали ефектът е достатъчен", заяви зам.-кметът на София по транспорта.

Според него велоалеята се използва активно и има ефект от свалянето ѝ на пътното платно. Павлов допълни, че не се прави нищо на парче.

Екип на Bulgaria ON AIR посети мястото със спорната маркировка и показа трафика, който е доста интензивен. Не липсват изнервени шофьори, които често вкарват в употреба клаксоните на своите автомобили. Оказва се, че на стоянката за таксита паркират и цивилни граждани. От таксиметровия бранш настояха за стоянки, които да използват само те.

"Бул. "Витоша" става с по една лента в посока. Да, има забавяне с маневрирането назад, но има и две нови пешеходни пресичания, които създават трафик. Пресичаше се нерегламентирано към НДК. Вчера имах среща с такситата, от 8 години никой не им е обръщал внимание. В проекта има нови стоянки за таксита. До дни тези неща ще бъдат изчистени откъм сигнализация и маркировка. Набелязахме други стоянки", посочи Павлов.

Павлов е на мнение, че гражданите и живущите в центъра ще свикнат с новата реорганизация и няма да има проблем. Целта на СОС обаче е да промени изцяло обстановката и да създава алтернативи за придвижване. Заместник-кметът изрично подчерта, че паркирането никъде не се забранява.

"Никъде не се забранява паркирането, оставяме го във всеки един участък. Около 50 места са надолу, но това е нищо на фона на цялата подзона от около 3000 места за платено паркиране. Отваряме и малък паркинг от 50-60 места за живущите", подчерта зам.-кметът на София по транспорта.

"Пуснахме нова трамвай линия - №15. По "Цар Борис III" до центъра вече може да се стига по-бързо, отколкото с автомобил. Линия 8 целодневно ще е на 10 минути, линия 27 ще стига до "Гара Север". Метрото се движи много добре в "Левски" и в "Слатина", всичко е в срокове, наваксахме забавянето", каза още Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase