Части от Паметника на Васил Левски в центъра на София изчезват от известно време. Снимка: Булфото

Крадци изнасят на части Паметника на Васил Левски в центъра на София. Полицията и общината са информирани, но кражбите продължават, съобщи bTV.

Апашите демонтират фенерите с грифони, които са на повече от век и са отлети във Виена.

Единственият здрав лампион с фигури на три антични животни е изчезнал през нощта в петък срещу събота, а останалите са откраднати преди това.

"Първото, което ми направи впечатление, беше как полицаите бяха хванали едно момченце от цигански произход с един от лампионите в ръка. Два дни след като полицията го залови, започнаха да изчезват и четирите лампиона. В продължение на седмица задигнаха и грифоните в основите", разказа режисьорът Красимир Иванов, който пръв сигнализирал до общината за набезите.

Посегнаха и на Левски! Апаши крадат фенери с грифони

Единият от фенерите сега е силно наклонен, което по думите на режисьора показва, че той е разклатен. Целта била да се изтръгне из основите и да бъде отнесен цял.

Режисьорът забелязал още, че крадците "работят" нощем, като дори си оставяли инструментите край паметника. По думите му заместник-кметът по културата Тодор Чобанов го уверил, че общината ще поръча реплики на задигнатите предмети.

Паметникът на Васил Левски е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase