Митрополит Амвросий ще продължи временно да управлява епархията. Снимка: Булфото

След неколкочасово заседание Светият Синод реши да касира избора за Варненски и Великопреславски митрополит.

Членовете на Синода изслушаха доклада на Доростолския митрополит Амвросий, временно управляващ овдовялата Варненска и Великопреславска епархия, и разгледа документацията по проведения на 17 ноември във Варна Епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Кандидатите за мястото на загиналия през юли Дядо Кирил са Борис, игумен на Бачковския манастир, и епископ Игнатий от Сливенската епархия.

През целия ден пред сградата на Синода се бяха събрали протестиращи, според които изборът е опорочен и нагласен да бъде спечелен от Борис.

От инициативния комитет "За чистота в Българската православна църква" съобщиха, че вече над 2000 са подписите в подписката, събрани във Варна и в други духовни околии, с които се иска касирането на изборите за Варненски митрополит.

Пред Синодалната палата дойдоха също и привърженици на епископ Борис, които също съобщиха, че са събрали подписка в негова подкрепа с около 1700 подписа.

В крайна сметка след разглеждане на жалбата от епархийски избиратели, както и подписките от Варненската общественост, Светият синод взе решение изборът на 17 ноември да се касира.

Насрочва се нов Епархийски избор на 15 декември във Варна, а на 22 декември - Каноничен избор София. Дотогава варненската епархия ще продължи да се управлява от митрополит Амвросий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase