Протестното шествие днес. Снимка: Булфото

С концерт "Вдигни очи. Стоп на псевдопрехода" пред храм-паметника "Свети Александър Невски“ в София отбелязаха 24-та годишнина от падането на комунизма и началото на демократичните промени в България.

Концертът е организиран от Инициативен комитет "Чисти ръце" и е в подкрепа на антиправителствените протести и на окупационните действия на университетите.

На площада бяха и протестиращи, които развяваха български знамена и скандираха „Оставка“. В района имаше засилено полицейско присъствие.

Още по темата
В края на концерта група протестиращи опита да премахне металните заграждения пред парламента, но до сблъсъци със служителите на реда не се стигна.

До 21.00 часа в районните полицейски управления в София са отведени общо шестима души. Двама от тях са били участници в протестните действия - единият е участвал в унищожаване на билбордове по бул. „Цариградско шосе“, а другият се е опитал да препречи пътя на лек автомобил.

Трети мъж бил засечен от служителите на реда на изградените пунктове за концерта на площад „Александър Невски“. В себе си той е носел бокс, за което му е съставен предупредителен протокол и е пуснат от районното полицейско управление.

Други трима мъже – футболни фенове, били задържани, докато хвърляли камъни по автобус на градския транспорт. По случаите е уведомена прокуратурата, на която ще бъдат предоставени и подготвените материали.

Тази вечер недоволни се опитаха да попречат на лидера на БСП Сергей Станишев да напусне телевизионно студио в парк-хотел "Москва". Един от протестиращите изскочи пред колата му при тръгването й след участието на Станишев в телевизионно предаване. Трима полицаи отведоха мъжа до полицейска кола. След тръгването на лидера на левицата част от протестиращите поеха обратно към центъра.

Днес масовият протест в София по повод годишнината от 10 ноември 1989 г., наречен „Поход на справедливостта“, премина с искания за оставка на правителството и под звуците на вувузели и барабани. Недоволните обявиха, че искат нов обществен договор и да се преборят с апатията и безверието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase