Снимка: Булфото

Общ преглед

 

Масов протест се провежда в София по повод годишнината от 10 ноември 1989 г.  „Поход на справедливостта“ започна от Ректората на Софийския университет, а протестното шествие е организирано от "ранобудните студенти". Недоволните обявиха, че са се събрали за нов обществен договор, да се преборят с апатията и безверието.

Издигнат беше голям плакат с надпис "Будните оставаме, вие си отивате". Студентите скандираха "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци". Много от присъстващите развяваха български знамена, надуваха свирки, вувузели, бият на барабани.

Издигнат беше и плакат с надпис - "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук". Сред останалите плакати се четеше още - "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат". Пред присъстващите една от жените прочете стихотворение, което се казва "Протест". На саморъчно направени плакати беше написано още заглавието на стихотворението на Гео Милев - "Септември", както и на стихотворението на Никола Вапцаров - "Вяра".

Към първоначално дошлите студенти се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни вузът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета. Въпреки това студенти от Медицинския университет, които споделят идеите на "Ранобудните студенти", дойдоха на протеста.

Сред присъстващите има студенти от УНСС, които се разпознават с издигнатия от тях плакат. По думи на участници има студенти от вузове извън столицата.

Блокирано беше движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Видимо участниците в протеста са няколкостотин души, но е трудно да се определи бройка, тъй като пристигат нови, от различни места, предаде "Фокус" около 12 часа.

Около 20-ина студенти от Пловдив са дошли на общонационалния протест в София. Те носят лозунг "Студентите от Пловдив сме с вас" и бяха приветствани с възгласи и аплодисменти от софийските студенти, които са се включили в протеста. Във фейсбук страницата на "Ранобудните студенти" се посочва, че на протеста са дошли студенти и от Великотърновския университет.

Студенти излязоха от двора на Ректората на Софийския университет, като изнесоха със себе си един чаршаф с боклук, като по този начин символично изхвърлиха боклука.

Към студентите се присъединиха много възрастни.

Около 12 часа протестиращите потеглиха от университета към Народното събрание и Министерския съвет. Студентите бутаха бяло кълбо, което символизира прехода, като смятат да върнат прехода на управляващите.

Малко по-късно протестното шествие достигна до пл. "Независимост" пред Министерския съвет, където протестиращите скандираха "Оставка". Площадът пред Министерски съвет беше пълен с хора. Ограничено беше движението по бул. "Цар Освободител", бул. "Дондуков" и околни улици.

След 13 ч. голяма част от участващите в протеста срещу правителството потеглиха по бул. "Дондуков" и достигнаха кръстовището с бул. "Раковски". За кратко на кръстовището на ул. "Раковска", което е преградено от жандармерия, шествието беше спряно, след което беше пропуснато да премине по бул. "Раковски". Протестиращите скандираха "оставка". Някои от тях приканваха граждани да се присъединят с възгласи "елате при нас, протестът е за вас". Централата на "Атака" на ул. "Врабча" беше бурно освиркана. Сградата е обградена от полиция и жандармерия и не се позволява преминаването до нея. Шествието е най-многобройното от месеци насам.

Към 13.30 часа в центъра на София са се събрали около 4000 протестиращи, съобщи МВР.

Има засилено полицейско присъствие в района на университета и в целия център на столицата. Паркирани са полицейски патрулки и автомобили на жандармерията на места. Поставени са метални ограждения около парламента.

След 13,30 ч. балони и бутилки с вода бяха хвърлени по сградата на Народното събрание. Протестиращите скандираха срещу полицаите "пазите престъпници". Част от младежите се бяха хванали за загражденията и се опитваха да ги изтръгнат. Друга част от протестиращите скандираха "Това не са студенти". Полицията се беше струпала зад загражденията и не позволяваше да бъдат отместени.

Протестиращите продължаваха да замерят сградата на парламента с балони, пълни с вода, със сакове, други предмети, както и с топка, направена от хартия като символ на прехода. Преди минути за малко щеше да се стигне до ескалация на напрежението и до сблъсък между жандармерия и протестиращи, тъй като един от протестиращите успя да премине металните заграждения и да отиде до входа на Народното събрание, но полицията го изкара оттам.

Част от протестиращите пред парламента отправяха възгласи за влизане в сградата. "Идваме, узурпираме парламента и това е", заяви един от протестиращите. Чуват се възгласи - "С мир няма да стане". Част от протестиращите скандираха "Долу БСП", други - "червени боклуци". Пред Народното събрание видимо нямаше много хора, но част от протестиращите бяха агресивни. Някои се заканваха, че ще влязат и ще окупират парламента.

Идват агитките в пет часа и ги почваме, каза младеж пред микрофона на телевизия Канал 3. Други участници в протеста скандираха по техен адрес - "това не са студенти". Според участници в протеста управляващите може да си слушат протестите три години и на тях мирен протест не им пречи, затова е необходимо да се премине към силови действия, защото управляващите само от това разбират. Металните ограждения около сградата си остават, зад тях има много полиция. В района има жандармерия.

Малко по-късно голяма част от протестиращите се преместиха от Народното събрание пред Ректората на Софийския университет. Не се стигна до физически сблъсъци преди това, когато на няколко пъти напрежението ескалира при загражденията пред парламента. Протестиращите блокираха движението на кръстовището на булевардите „Цар Освободите” и „Васил Левски.

Към 14,30 ч. протестиращите блокираха движението по Орлов мост. Движението се пренасочва. Протестиращите освиркват силно, скандират „оставка”, развяват български знамена и скандират - „Елате с нас, протестът е за вас”. Цялото пространство от Ректората до Орлов мост е запълнено от недоволните граждани. Протестиращите продължават към булевард „Цариградско шосе”.

Протестиращите блокираха бул. "Алея Яворов" под моста на "Цариградско шосе". Шествието мина по "Цариградско шосе", където движението е спряно, както и пред СУ "Св.Климент  Охридски" и на "Орлов мост".

Недоволните носят плакати - "24 години фалшив преход стигат", "Ние сме децата на прехода", "По-добре бъдеще без дипломи, отколкото дипломи без бъдеще", "Не искаме подмяна - това е революция", "Будните оставаме - вие си отивате".

Протестиращи, които се движат и в двете платна на бул. „Цариградско шосе” в посока хотел „Плиска”, изгориха билборд с изображение на лидера на „Атака” Волен Сидеров и телевизия „Алфа”. На мястото, където беше този билборд, протестиращите сложиха изображение на Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Полицията направи опит да задържи един от участниците в протеста за рушене на билбордове, но други участници в шествието започнаха да освиркват служителите на реда и в крайна сметка младежът беше пуснат.

По-късно недоволните блокираха движението на кръговото кръстовище 4-ти км. Протестното шествие се раздели - част от хората останаха на моста на бул. „Цариградско шосе” над кръговото кръстовище на 4-ти км, други отидоха от страната на спортната зала "Арена Аремец", а трети се отправиха към кръговото кръстовище в посока  „Студентски град”.  След това със скандирания "Оставка" и "Окупация" недоволните започнаха да се връщат към Орлов мост по бул. „Цариградско шосе”. 

Малко след 16.00 часа движението пред Ректората беше възстановено за кратко, а после отново блокирано от недоволни. Остава блокирано и движението на бул. "Цариградско шосе" от 4-ти километър до Орлов мост.

Част от хората останаха пред парк-хотел „Москва”, където според тях е лидерът на БСП Сергей Станишев. Те скандираха "Долу БСП" и "Оставка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар