Снимка: Булфото
fallback

Световната здравна организация съобщи за огнище на полиомелит в Сирия, като има риск острото вирусно инфекциозно заболяване да бъде пренесено у нас с бежанската вълна. Това предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Ваксината срещу детски паралич е част от нашия имунизационен календар и засега няма подобен случай, успокои д-р Кунчев. Най-рисков контингент са децата от ромските махали, които по негови думи не всички са защитени.

"Преди месец имунизирахме всички деца в центровете за бежанци до 15 г., но ни е нужен запас от тази ваксина. Страшното е не внасянето на инфекцията, а дали тя ще намери неимунизиран преносител", посочи той.

Oще по темата

Според него в пограничните райони няма сериозни здравни проблеми сред сирийските бежанци, а по-скоро по центровете.

"Притеснява ни голямото струпване в лагерите и превишаването на капацитета на лагерите във "Военна рампа", "Харманли" и "Пъстрогор". Полагат се усилия за подобряване условията на живот на бежанците, но все още не са добри. Регистрирани са два случая на хепатит – в Елхово преди месец и сега в "Харманли", каза здравният инспектор.

Неговите очаквания са в началото на следващата година да има сезонен скок на разболелите се от грип, както и от варицела. Макар и в нормални граници, се наблюдава скок на заболелите от този тип шарка, като неговите данни сочат, че са засегнати 34 хиляди деца.

"В България няма ваксина за варицела и е естествено да има покачвания. Обикновено заболяването протича леко и е спорно дали е нужно да има задължителна още една ваксина. И в чужбина не се считат за достатъчни основанията", разясни още д-р Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

ВРЕМЕ Е ТАЗИ ЗАРАЗА ДА БЪДЕ ВЪРНАТА ОБРАТНО НА ЕРДОГАНЧО-ПРИЯТЕЛЯ НА БОКО!!!!

21

Ani

преди 10 години

Българският народ избира управляващите и след като хората казват НЕ ИСКАМЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКАНСКИ ,АРАБСКИ ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е ДРУГ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ПРАВО ДА ГИ ПУСКА ХОРАТА РЕШАВАТ -НЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ТО Е ТАМ ДА ИЗРАЗЯВА МНЕНИЕТО НА ХОРАТА А НЕ НА КОМИТЕТИ КАТО БХК И ЖЕЛАНИЯТА НА РАЗЛИЧНИ ЕМИГРАНТИ НАСЕЛИЛИ СЕ В БЪЛГАРИЯ И СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ЗАПОВЯДВАТ КАКВО ДА ПРАВИМ МАРШ НА ТАКИВА ДА СИ ДАВАТ ЗАПОВЕДИТЕ В ТЕХНИТЕ СТРАНИ -ТУК ИМА ДУМАТА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ НЯКОЙ ДРУГ ОТ АРАБСКИ ИЛИ АФРИК

20

Миси

преди 10 години

Сега е много модерно българката да не си имунизира децата, за да бойкотира гадният фармацевтичен бизнес. Щото то полиомиелит в България нямало, що да си боцка детето?

fallback