Снимка: архив, Булфото

Седем варианта за коледни добавки на пенсионерите се обсъждат в момента, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му е възможно да има диференцирани добавки, добавки за най-ниските пенсии или добавки, съобразени с линията на бедност.

"Въпросът е осигуряването на ресурс и на кой вариант ще се спрем", поясни министърът.

Още по темата
Чобанов припомни, че парламентът ще предостави 12 млн. лева от бюджета си и те най-вероятно ще отидат именно за коледни добавки на възрастните.

Според него в ръцете на социалния министър Хасан Адемов сега е да прецени кой е най-добрият вариант за добавки.

"Вървим в тази посока – да осигурим на всяка цена коледни добавки", каза Чобанов. Според него ресурс може да бъде осигурен и чрез преструктуриране на бюджети.

Финансовият министър коментира и проблема с недостига на пари за болниците и неплащането от страна на НЗОК на извършените от тях дейности.

"В последната седмица много работихме по този въпрос съвместно с НЗОК и притесненията, че за декември болниците няма да могат да платят дори заплати, вече не стоят на дневен ред", каза Чобанов.

Според него бюджетът на Касата е бил планиран само за десет месеца и е било пределно ясно, че няма да стигне до цялата година.

"Бюджетът е бил разчетен с ясното съзнание, че няма да стигне. Оттам възникват тези проблеми. Мислим за решение. До момента успяхме да осигурим допълнителни 30 млн. Надявам се лекарите да не излязат на протест. В тази ситуация не е лесно да бъде намерено решението", призна той.

По думите на Петър Чобанов догодина трябва да се направят промени в посока повишаване на ефективността на разходването на средствата в здраваната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase