Четири от децата на Саша Русева. Снимка: Ройтерс

Ако има неоспорими доказателства, че малката Мария, която беше намерена в цигански катун в Гърция, е българско дете, държавата ще направи всичко необходимо да се свърже с гръцките власти, за да върне „русия ангел“ в България. Това обясни Милена Дянкова, държавен експерт от Агенцията за закрила на детето по БНТ.

Вчера стана ясно, че най-вероятно биологичните родители на Мария са българите Атанас и Саша Русеви от гр. Николаево, Старозагорско.

Още по темата
Братът на бащата разкри детайли по изоставянето на детето. Тя се родила в Гърция, докато двамата й родители брали маслини и портокали. Те я оставили, тъй като не могли да извадят нужните документи, за да се върнат обратно с нея.

Оказа се, че отделът за закрила на детето в Гурково добре познава семейството. 

От 2007 г. те живеят от социални помощи. Майката е 35-годишна, а бащата е на 37 години и имат 10 деца. До този момент тези хора никога не са работили и се издържат от социални помощи и детски надбавки, обясни Дянкова. Взимат и натурални помощи като дрехи.

Днес социалните служби ще отидат на място, за да видят как живеят децата, две от които също са руси като Мария. Ако се окаже, че има риск за здравето и живота им, ще бъдат изведени от семейството, обясни Дянкова, като уточни, че децата, които са на възраст за училище, го посещават.

Откриването на момичето предизвика силен международен отзвук и търсенето на корените й продължи близо седмица. Преди ден властите в Гърция поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на малката Мария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase