Снимка: БТА

В Районната прокуратура в Казанлък е образувано досъдебно производство по случая с откритата в ромски катун в Гърция Мария.

Разследването е срещу майката на момичето за това, че на неустановена дата през 2009 година е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина - Гърция, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано след извършена проверка във връзка с установеното в Гърция дете от женски пол със собствено име - Мария.

Още по темата
 По делото е назначена ДНК експертиза, разпитани са свидетели, изискани са справки за задгранични пътувания.

По случая с малката Мария се работи съвместно с гръцката полиция и нашата прокуратура. От полицейските власти в Атина, които изпратиха молба за повече информация до всички държави в Европа, бяха получени снимка и ДНК-профил на детето, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

В България са проведени оперативно-издирвателни мероприятия по случая. Установени са лица, за които се предполага, че биха могли да бъдат родители на малката Мария.

Те са пребивавали в Гърция и са работили в района на град Патра. Там българската гражданка ражда момиченце. По-късно същата се прибира в България и оставя детето при хората, при които е работила. Според нея те били поели ангажимента да се грижат за детето.

Същата жена твърди, че на 23 октомври 2013 година е гледала телевизия и на екрана е разпознала мъжа и жената, на които е оставила бебето си. Според нея малката Мария прилича на останалите й деца.

Предстои излизането на резултатите от сравнителния ДНК-анализ, който трябва да потвърди или да отхвърли версията, че установените лица са родителите на детето.

По-рано днес стана ясно, че биологичните родители на Мария, която беше открита в катун в Гърция, са българите Атанас и Саша Русеви от гр. Николаево, Старозагорско.

Братът на бащата разкри детайли по изоставянето на „русия ангел”. Тя се родила в Гърция, докато двамата й родители брали маслини и портокали. Те я оставили, тъй като не могли да извадят нужните документи, за да се върнат обратно с нея.

Откриването на момичето предизвика силен международен отзвук и търсенето на корените й продължи близо седмица. Преди ден властите в Гърция поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на малката Мария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase