Снимка: БТА, архив
fallback

Необходим е интегриран подход на Европейския съюз за разрешаване на въпроса с бежанците и президентската институция ще работи в тази посока.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред ръководствата на ДАНС, НРС, Военна информация и НСО, с които проведе работна среща на „Дондуков 2“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Oще по темата
За момента такъв общ подход липсва и държави като България, Гърция, Италия и Малта се справят сами с нарастващия брой бежанци през последните месеци.

Гърция, Италия и Малта вече са предприели действия, за да обединят усилията си в тази посока. Според Росен Плевнелиев България също трябва да се включи в тази инициатива.

По тази причина държавният глава ще проведе среща и с посланиците на тези страни у нас, за да се обединят усилията в търсенето на общо решение на въпроса. Президентът счита, че в този момент европейската помощ и солидарност са от ключово значение, за да могат страните – членки от ЕС, обект на засилен бежански поток, да овладеят проблема на своите територии.
 
Ръководствата на службите запознаха държавния глава с актуалната ситуация и предприетите действия за справяне с нарастващата бежанска вълна в България. Те информираха президента за създадената координация между службите и институциите, пряко ангажирани с решаването на въпроса с търсещите закрила у нас.
 
Проектобюджетите на службите за 2014 година също бяха обсъдени по време на срещата. Обща беше констатацията, че в ситуация, в каквато е страната ни в този момент, с нарастващ брой бежанци от Сирия, Северна Африка, Близкия изток и други райони, е наложително средствата по бюджетите на службите да не бъдат намалявани.

Според президента Росен Плевнелиев във времена на кризи държавата трябва да осигури необходимияt ресурс, включително и финансов, за да могат службите да бъдат ефективни и на висотата на отговорностите, които имат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Kiranov

преди 10 години

Bg voenen minister Naydinov ste obuchava 8000 emigranti ot Siria i okolnite i darjavi v bg boino izkustvo zaedno s usa voenni ucheni po savmestna programa / ta zatui sa doshli jenite i detzata im - te pak da igrayat s detzata na bg polititzi na igrata "Krienitza".

28

Izvestniq

преди 10 години

Много неща са нужни да се случат, Росене. Досега спа и не вярваше, че бежанците могат да ни бъдат толкова голямо бреме и тежест върху бюджета, но най-сетне някой те запозна с фактите и бързо си промени мнението. Нужно ли е да минава толкова време, за да осъзнаваш нещата как точно стоят?

27

AIMILIVS

преди 10 години

Роска офертирай евробратята да си разпределиме бежанците поравно ,както искат по равно да си купуват без пари обработваема земя в България , а да не дават нито грош за развитието на държавата ...или ти искаш да цицаш пари и да крадете с другарите , а пък българите , бежанците и техните общи вече проблеми на произвола на съдбата.

fallback