Гълъбин Боевски.Снимка: Булфото

Временният паспорт на Гълъбин Боевски, с който той се завърна вчера в България, е бил издаден на 11 октомври по искане на щангиста, съобщават от Министерството на външните работи.

Искането е обосновано с необходимостта на Боевски да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяване на наказанието.

Информацията за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора е постъпила в Посолството на Република България в 16.00 часа на 22 октомври (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай. Само час и половина по-късно Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това. Към момента посолството на Република България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая.

Още по темата

От Министерството на външните работи посочват, че съгласно бразилската съдебна система решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че завръщането на Гълъбин Боевски у нас най-вероятно се дължи на специфична бразилска процедура, която се нарича "експулс на осъдено лице". По обяснението на Цацаров по преценка на бразилските власти осъдено лице се освобождава и се изпраща за страната, от която е. Главният прокурор беше категоричен, че пристигането на Боевски в България не е съвместно действие на българската и бразилската прокуратура.

Както е известно, олимпийският ни шампион от Сидни 2000 беше задържан на 24 октомври 2011 година на летището в Сао Паоло със 7.2 кг кокаин и оттогава бе в затвора в Итай. В крайна сметка Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца в Бразилия за трафик на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase