Снимка: БулФото-архив
fallback

За увеличение на бюджета за дентална помощ със 70 млн. лв. за 2014 г. настояват от Българския зъболекарски съюз.

За тази година бюджетът за дентална помощ в Националната здравноосигурителна каса е 106.5 млн. лв., а от Съюза искат той да бъде 176.5 млн. лв. Предвидените средства за догодина в проекта на НЗОК обаче са 110 млн. лв.

Според организацията това показва "счетоводен подход“ към здравеопазването и незачитане на важността на денталното здраве. Зъболекарите настояват още и за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 г.

В отвореното писмо от Българския зъболекарски съюз посочват, че е задължително да се увеличи обемът на пакета за дентални услуги за лица над 18-годишна възраст. Според организацията той е символичен и абсолютно недостатъчен.

Епидемиологичните данни показват, че в групата 35-44 години хората имат 17 засегнати от кариес зъби, като 8 от тях са лекувани, а 6 са извадени.

Сред 60-годишните и по-възрастните 20 на сто са с напълно обеззъбена горна челюст, 17 на сто - с напълно обеззъбена долна челюст, а тотално обеззъбените са 13 на сто.

Изчисления на зъболекарите сочат, че за въвеждането само на една допълнителна дейност - пломба или екстракция на зъб в пакета за възрастни, са необходими над 35 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

аман

преди 10 години

До АнонименХоди в кварталната поликлинка като не ти се плаща толкова.Не можете ли да разберете разликата между държавно и частно (без да работи със здравна каса)?!

16

Анонимен

преди 10 години

на зъболекарите за какво им са тези милиони като и без това нищо при тях не е с намаление /само така се води/,като почнат едни сметки и ти се объркваш и не можеш да му хванеш края ,така на тях им плаща хем касата ,хем пациента и то на 200%.

15

Тлъб

преди 10 години

Къртим зъби със тесличка - евтино, бързо и качествено

fallback